7 Cara Mudah Menjana Wang dari Youtube (Peraturan 2020 Terkini)

Adakah anda ingin mengetahui cara mendapatkan wang dari YouTube terbaru dan termudah? Jaka mempunyai petua dan trik bagaimana menjana wang dari Youtube pada tahun 2020.

Cara mendapatkan wang dari YouTube adalah topik yang sering dicari oleh ramai orang akhir-akhir ini. Media sosial yang satu ini tidak pernah kosong dari pengunjung dan semakin berkembang.

Sesungguhnya bagi orang muda seperti anda, menjadi YouTuber adalah peluang yang menjanjikan. Masalahnya ialah anda boleh menjadi kaya melalui laman streaming video yang paling popular di laman web ini, anda tahu!

Banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan pendapatan yang terlalu tinggi dari profesion sebagai YouTuber. Kira-kira apa cara untuk mendapatkan wang dari Youtube ? Mari lihat apakah langkah-langkah berikut!

 • Panduan Mudah Cara Mendapatkan Wang dari Youtube
  • Buat Video yang Disukai
  • Pengoptimuman Video YouTube
  • Sentiasa Berfikir Kreatif
 • Koleksi Cara Mudah Menjana Wang dari YouTube (Selain AdSense)
  • Pemasaran Gabungan
  • Menjalin Kerjasama Penajaan
  • Cara Dapatkan Wang dari YouTube Lain ...
 • Jenis Video Terbaik yang Disyorkan untuk Menjana Wang di YouTube
 • Apakah Cabaran Menjadi YouTuber Sekarang?
 • Video: Aplikasi Menjana Wang Terbaik, Dapatkan Rp1 Juta dalam sehari Tanpa Kerja!
 • Cara Mendapatkan Wang dari YouTube dengan Google AdSense

  Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai bagaimana menjana wang dari YouTube, anda harus mengetahui cara membuat saluran YouTube yang telah disemak di sini: Cara Mudah Membuat Saluran YouTube untuk Pemula!

  LIHAT ARTIKEL

  Sekiranya semua langkah telah selesai, termasuk memberikan foto profil dan sepanduk, tentu saja anda tidak dapat langsung mendapatkan wang dari YouTube AdSense melalui skema pengewangan.

  Di sini anda mesti mengumpulkan sebilangan pengikut (pelanggan), penonton (penonton), dan memenuhi syarat bersama dengan syarat untuk mendapatkan YouTube AdSense lain di bawah.

  Syarat Mendapatkan Google AdSense di YouTube 2020

  Untuk mendapatkan wang melalui AdSense, YouTube mempunyai perkhidmatan khas untuk melindunginya.

  Ya, Program Rakan YouTube (YPP) adalah perkhidmatan yang membolehkan pencipta kandungan mengewangkan kandungan video yang mereka buat dan paparkan.

  Sekarang, pada 16 Januari 2018, YouTube membuat syarat baru dan mengharuskan saluran mempunyai sekurang - kurangnya 4.000 jam masa tontonan dengan 1,000 pelanggan dalam 12 bulan terakhir.

  Setelah berjaya mendaftar, YouTube akan melakukan semakan manual untuk menguji kelayakan dan segera memaparkan iklan pada video jika pendaftaran anda telah disetujui, geng.

  Oleh itu, bagi anda yang masih ingin serius mendapatkan wang dari YouTube AdSense, anda boleh cuba menjadi YouTuber yang menjana wang atau anda boleh membaca panduan lengkap di blog rasmi Google.

  Panduan Mudah Cara Mendapatkan Wang dari Youtube

  1. Buat Video yang Disukai

  Cara mendapatkan wang dari YouTube dengan Android sekarang juga boleh digunakan, geng. Langkah pertama yang harus anda lakukan untuk mendapatkan banyak pelanggan dan penonton adalah dengan menunjukkan video yang disukai oleh banyak penonton.

  Anda boleh membuat video mengenai tren perkara yang sedang dibincangkan di media sosial atau membuat beberapa jenis video yang paling produktif yang akan dibincangkan oleh Jaka dalam sub perbincangan seterusnya, geng.

  Perlu juga diperhatikan bahawa video yang anda buat tidak semestinya menarik, geng. Video ini juga mestilah video asli, bukan hasil dari mengambilnya dari saluran lain.

  2. Pengoptimuman Video YouTube

  Selepas atau bahkan sebelum menerbitkan, anda juga perlu melakukan pengoptimuman video YouTube supaya anda dapat memperoleh lebih banyak penonton.

  Pengoptimuman adalah salah satu faktor terpenting dalam koleksi petua bagaimana mendapatkan wang dari Youtube yang dikongsi Jaka untuk anda, geng.

  Beberapa langkah pengoptimuman termudah yang boleh anda lakukan termasuk:

  • Buat dan paparkan video yang merupakan karya asli .
  • Buat tajuk dan gambar kecil yang menarik perhatian penonton , baik pada garis masa YouTube dan video yang disyorkan.
  • Pengoptimuman video menggunakan teknik SEO , misalnya dalam tajuk, keterangan, meta tag dan sebagainya.
  • Jangan gunakan konten yang memiliki hak cipta (hak cipta) , Anda dapat menggunakan berbagai stok video gratis atau lagu latar berlabel tanpa musik hak cipta.
  • Mula-mula memahami Syarat Perkhidmatan dan Garis Panduan Komuniti yang telah dibuat oleh YouTube.

  3. Sentiasa Berfikir Kreatif

  Sebagai YouTuber, anda perlu memahami cara membuat kandungan YouTube yang dapat menjana wang. Anda harus selalu berfikir di luar kotak untuk menarik lebih banyak penonton.

  Kerana tidak mustahil penonton setia saluran YouTube anda akhirnya akan merasa bosan dengan gaya semula jadi atau kandungan yang disiarkan secara berkala.

  Di sini anda boleh mengambil beberapa langkah mudah. Seperti mengubah gaya semula jadi anda, membuat segmen lain atau berkolaborasi dengan YouTuber yang anda kenal, geng.

  Koleksi Cara Mudah Menjana Wang dari YouTube (Selain AdSense)

  Walaupun akaun Google AdSense anda telah diluluskan, itu tidak bermakna anda boleh bergantung pada pendapatan penuh anda dari sini.

  Cara mendapatkan wang dari YouTube tidak terhad kepada AdSense sahaja, geng. Terdapat banyak cara lain yang boleh anda pelajari untuk meningkatkan jumlah pendapatan anda setiap masa.

  Jaka sudah mengumpulkan beberapa kaedah alternatif untuk menjana wang dari YouTube lain yang boleh anda praktikkan di sini. Dijamin membawa masuk beg wang!

  1. Pemasaran Gabungan

  Cara pertama yang boleh anda cuba adalah pemasaran afiliasi dengan memberikan pautan untuk membeli produk dari laman web e-dagang tertentu yang sebelumnya telah dihubungkan ke akaun anda.

  Di sini anda dapat bekerjasama dengan sejumlah syarikat e-dagang yang membuka perkhidmatan afiliasi, seperti Banggood atau Gearbest ke Lazada , Blibli , dan Shopee untuk e-dagang di negara ini.

  Kemudian anda boleh meletakkan pautan ini dalam keterangan video dan cuba memikat penonton anda untuk membukanya.

  Nah, kaedah ini sangat berkesan untuk anda yang mempunyai kandungan video mengenai menyahkemas dan menyemak semula alat dan item lain, seperti telefon pintar, PC, ke elektronik, geng.

  2. Menjalin Kerjasama Penajaan

  Kemudian anda boleh bekerjasama menaja dengan jenama yang berkaitan dengan saluran anda. Langkah ini dianggap sebagai kaedah paling berkesan untuk mendapatkan wang dari YouTube.

  Anda boleh mendapatkan item yang boleh digunakan sebagai kandungan video dan penaja dapat mempromosikan item yang mereka jual di saluran anda.

  Malangnya untuk mendapatkan kerjasama penajaan, anda mesti mempunyai kemampuan untuk berunding untuk meyakinkan penaja untuk meletakkan iklan, anda tahu.

  Cara Dapatkan Wang dari YouTube Lain ...

  3. Menjual barang dagangan

  Iklan AdSense tidak akan memberikan 100 peratus daripada pendapatan sebenar anda. Di sinilah anda dapat memanfaatkan pangkalan peminat yang anda ada, geng.

  Anda boleh menjual barang dagangan seperti kemeja-T, hoodie, dan barang koleksi lain dengan mudah dan mendapat pendapatan dengan cepat.

  Terutama jika anda sudah mengetahui cara yang telah dikaji Jaka sebelum ini: Cara Paling Menguntungkan untuk Pakaian Perniagaan Dalam Talian untuk Orang Muda!

  Cara mendapatkan wang dari YouTube boleh dikatakan cara yang sangat berkesan jika pangkalan peminat anda adalah peminat yang setia.

  LIHAT ARTIKEL

  4. Mengadakan Ucapan Bertemu

  Jangan berfikir negatif mengenai pertemuan 's salam ! Ini boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk mendapatkan wang dari YouTube.

  Di sini, apa yang anda lakukan bukan hanya mencari wang dari pengikut anda, tetapi juga berkongsi pengetahuan yang berguna untuk mereka, kumpulan itu.

  Anda boleh memberikan pengetahuan mulai dari cara membuat saluran YouTube atau tutorial vlog dengan anggaran yang terhad.

  Pasti pengikut anda akan bersedia mengeluarkan sedikit wang saku mereka untuk ini.

  Jenis Video Terbaik yang Disyorkan untuk Menjana Wang di YouTube

  Seperti yang telah disebutkan oleh Jaka di atas, anda mesti membuat video yang disukai oleh banyak penonton.

  Anda mesti pandai memahami demografi penonton dan membuat video mengikut citarasa mereka.

  Kali ini Jaka telah menyusun senarai jenis video terbaik untuk menjana wang di YouTube, bersama dengan contoh yang anda semua boleh menonton, geng.

  1. Permainan Walkthrough Video

  Selalunya tidak sabar dalam menyelesaikan permainan? Atau sebaliknya anda ingin terus mengikuti kisah permainan, tanpa perlu membelinya dan memainkannya?

  Sekarang, permainan panduan video boleh menjadi penyelesaiannya. Untuk penciptanya, anda hanya perlu menyediakan konsol yang digunakan, bermain permainan, menyunting dan menerbitkan di YouTube.

  Sangat mudah, bukan? Terutama jika anda seorang pemain permainan, anda boleh bekerja semasa anda bermain.

  2. Peti Masuk dan Semak Video

  Ingin membeli alat baru, tetapi takut terpukul dengan kualiti? Membuka kotak video dan ulasan boleh menjadi penyelesaian, geng.

  Di sini anda dapat memberikan penjelasan dan pengalaman semasa menggunakan alat, kedua-dua telefon pintar, tablet, atau mungkin barang elektronik lain.

  Selain itu, jenis video ini juga membolehkan anda semakin dicemari oleh jenama dan pengiklan, anda tahu.

  3. Tutorial Video

  Selain melalui pelbagai artikel mengenai tip dan trik di internet, tutorial video akan menjadi penyelesaian bagi anda yang keliru dalam melakukan sesuatu.

  Mengapa tutorial video sangat digalakkan? Sebabnya adalah melalui media video, anda boleh menjadi lebih interaktif dalam menyediakan langkah-langkah, dan bukannya melalui menulis dan melukis sendiri, geng.

  Selain itu jika anda benar-benar ahli dalam bidang ini, video tutorial yang anda buat biasanya akan lebih dipercayai oleh penonton.

  4. Video Elektrik

  Apa itu video ? Ringkasnya, jenis video ini menyediakan senarai menarik untuk ditonton, dengan penceritaan dan visual yang pastinya menarik juga.

  Untuk jenis video anda sendiri, anda boleh memilih pelbagai topik, seperti pengetahuan umum, masalah viral ke alat atau teknologi.

  Jenis video ini sangat digemari dan merupakan kaedah untuk mendapatkan wang dari YouTube yang cukup berkesan.

  5. Trend Video di Media Sosial

  Kemudian anda juga boleh mengusahakan perkara yang sedang viral dan banyak dibincangkan di media sosial .

  Sayangnya video yang boleh menarik banyak penonton kurang dapat diramalkan. Oleh itu, anda harus berfikir dan melaksanakan video dengan cepat ketika tren meningkat dan meningkat.

  Anda mesti menjadi orang yang paling terkini dan dipercepat untuk menyunting dan memuat semula kandungan virus.

  6. Animasi Video

  Mahu menonton siri animasi sekarang tidak perlu lagi di televisyen, geng. Di YouTube juga terdapat banyak saluran yang mempunyai jenis video animasi yang umumnya ditujukan untuk semua peringkat usia.

  Contohnya ada saluran Bagaimana boleh? yang menyediakan animasi serta pengetahuan, serta saluran animasinopal yang semakin meningkat akhir-akhir ini.

  Dengan begitu banyak aplikasi animasi pada animasi video Android dapat menjadi cara untuk mendapatkan wang dari YouTube dengan Android yang dapat anda coba.

  Apakah Cabaran Menjadi YouTuber Sekarang?

  Anda keliru jika anda berfikir bahawa menjadi YouTuber sekarang akan menjadi pekerjaan yang mudah dan boleh membuat anda malas setiap hari.

  Kerana sekarang ada banyak cabaran untuk menjadi YouTuber baru, terutama untuk menjana wang melalui platform ini.

  Apakah cabaran untuk mendapatkan wang dari YouTube sekarang?

  1. Jumlah YouTuber Terlalu Banyak

  Adakah anda menyedari bahawa terdapat terlalu banyak YouTuber, terutama di Indonesia?

  Dengan kandungan yang hampir serupa, kadangkala anda akan keliru memilih untuk menikmati kandungan video dari salurannya, bukan?

  Sebagai contoh, untuk kandungan YouTube Gaming, pada masa lalu saluran seperti Tara Arts masih berlaku dan disukai oleh majoriti peminat permainan.

  Tetapi dengan banyak pesaing seperti sekarang, saluran itu tentunya mesti menyusahkan otak saya dan semakin sukar untuk bersaing, anda tahu.

  2. Mesti Menjadi Artis atau Selebriti Pertama

  Anda akan lama menjadi YouTuber yang berjaya sekiranya anda bukan artis atau selebriti sebelum ini. Kenapa? Kerana anda mesti membina asas peminat anda dari awal.

  Contohnya, cuba lihat saluran YouTube Deddy Corbuzier atau keluarga Raffi Ahmad dan Nagita Slavina yang senang membuat saluran YouTube mereka sendiri.

  Sebabnya, majoriti peminat yang mengikutinya sejak menjadi artis, hampir pasti menjadi pelanggan akaun YouTube yang mereka buat.

  Oleh itu, sangat digalakkan untuk menjadi selebriti sebelum ini dengan mengikuti langkah-langkah dalam artikel berikut, geng: 10 Cara Cepat untuk Menjadi Selebriti, Cepat Kaya!

  LIHAT ARTIKEL

  3. Peraturan Ketat YouTube

  Perhatian paling banyak adalah peraturan YouTube yang semakin ketat, setelah beberapa kes yang membuat pengiklan enggan memasang iklan di platform ini.

  Salah satu kes terbesar adalah tindakan Logan Paul yang memuat naik video pelik yang menunjukkan mayat mangsa bunuh diri di Jepun.

  Tindakan viral ini membuat YouTube mula merapikan kandungan yang dianggap melanggar dan menghapusnya, geng tersebut.

  Video: Aplikasi Menjana Wang Terbaik, Dapatkan Rp1 Juta dalam sehari Tanpa Kerja!

  Nah, itulah gambaran bagaimana mendapatkan wang di YouTube, baik dari AdSense dan cara alternatif lain yang boleh anda cuba.

  Dengan semua petua dan trik yang diberikan oleh Jaka kepada anda, sekurang-kurangnya anda akan mendapat gambaran yang lebih jelas tentang bagaimana mendapatkan wang dari Youtube .

  Walaupun cabarannya juga cukup berat, anda harus tetap yakin dan menghadapi semua cabaran yang ada. Nasib baik, geng!

  Baca juga artikel mengenai YouTube atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan