8 Filem & Drama Terbaik Park Bo Young, Mesti Tonton!

Adakah anda peminat besar pelakon Korea Park Bo Young? Di sini, Jaka memberikan cadangan drama terbaik kepada Bo Bo Young yang mesti anda tonton!

Bagi anda yang mengikuti filem dan drama Korea, anda mesti kenal dengan pelakon kecil, Park Bo Young ?

Menjayakan debutnya pada tahun 2006, Park Bo Young kini telah berubah menjadi salah satu aktris paling berjaya di Korea Selatan yang patut dipertimbangkan.

Sejumlah tajuk drama dan filem Korea yang terkenal juga telah membintangi dan berjaya menyampaikannya ke sejumlah penghargaan berprestij.

Jika anda salah seorang peminat, Jaka kali ini akan membincangkan filem dan drama Park Bo Young terbaik yang patut anda tonton.

 • Abyss (2019)
 • Oh My Ghostess (2015)
 • Larian Mackerel (2007)
 • Budak Manusia Serigala (2012)
 • Pada Hari Perkahwinan Anda (2018)
 • Pembuat Skandal (2008)
 • Darah Muda Panas (2014)
 • Cadangan Filem & Drama Terbaik Park Bo Young

  Kejayaan yang dicapai oleh Park Bo Young hari ini tentunya tidak mudah, ada perjalanan panjang yang mesti dilalui, termasuk ketika dia menjadi salah satu idola K-Pop yang dibuli di sekolah.

  Walaupun begitu, tetapi beberapa filem dan drama terbaik Park Bo Young berjaya mengubahnya menjadi seperti sekarang.

  1. Wanita Kuat Do Bong-Soon (2017)

  Dibungkus dengan komedi yang tidak berhenti tertawa, Strong Woman Do Bong-Soon adalah cadangan pertama untuk drama terbaik Park Bo Young yang patut anda tonton, geng.

  Drama ini mengisahkan Do Bong Soon (Park Bo Young) , seorang wanita cantik dan manis dengan tubuh mungil yang ternyata mempunyai kekuatan super seperti Hercules.

  Sehingga suatu hari, dia bertemu dengan Ahn Min Hyuk (Park Hyung Shik) yang merupakan CEO di sebuah syarikat permainan video bernama Ainsoft.

  Min Hyuk, yang pada masa itu baru menerima ancaman dari orang yang tidak dikenali, akhirnya mempercayakan Bong Soon untuk menjadi pengawal peribadinya.

  MaklumatWanita Kuat Do Bong-Soon
  Penarafan 8.2 (IMDb)
  Genre Komedi


  Drama

  Bilangan Episod 17 episod
  Tarikh Tayangan 24 Februari - 15 April 2017
  Pengarah Lee Hyung-min
  Pemain Park Bo Young


  Ji Soo

  2. Abyss (2019)

  Mencari drama komedi Korea romantis yang dibintangi oleh Park Bo Young? Maka anda mesti menonton drama ini yang bernama Abyss , geng!

  Drama Park Bo Young Abyss mengisahkan kisah misteri seorang pendakwa cantik bernama Go Se Yeon (Park Bo Young) yang hidup kembali setelah dia mengalami kemalangan dan dinyatakan mati.

  Menariknya, Se Yeon kembali hidup dengan kekuatan misteri yang dia miliki secara tiba-tiba dan penampilan yang sangat berbeza dari sebelumnya.

  Sementara itu, Cha Min (Ahn Hyo Seop) adalah pengganti syarikat kosmetik yang juga hidup kembali setelah dia meninggal dunia.

  Kedua-duanya kemudian mula bekerja di firma guaman yang sama sambil mencari jawapan untuk kejadian misteri yang mereka alami.

  MaklumatAbyss
  Penarafan 7.0 (IMDb)
  Genre Komedi


  Percintaan

  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 6 Mei - 25 Jun 2019
  Pengarah Yoo Je-won
  Pemain Park Bo Young


  Lee Sung-jae

  3. Oh My Ghostess (2015)

  Cadangan drama terbaik Park Bo Young seterusnya adalah Oh My Ghostess , yang dibintangi oleh sebilangan artis Korea Selatan yang terkenal.

  Drama ini mengisahkan Na Bong Sun (Park Bo Young), seorang chef pemalu yang mempunyai kemampuan untuk melihat hantu sejak kecil.

  Suatu hari, tubuh Bong Sun dirasuk oleh sosok seorang penyedut hantu wanita bernama Shin Soon Ae (Kim Seul Gie) yang membuat penampilannya kelihatan sedikit berubah dan menjadi lebih yakin.

  Kisahnya menjadi lebih menarik apabila Bong Sun dan hantu di tubuhnya sama seperti seorang koki terkenal bernama Kang Sun Woo (Jo Jung Suk).

  MaklumatOh hantu saya
  Penarafan 8.1 (IMDb)
  Genre Komedi


  Drama

  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 3 Julai - 22 Ogos 2015
  Pengarah Yoo Je-won
  Pemain Park Bo Young


  Lim Ju-hwan

  4. Larian Mackerel (2007)

  Bersiaran di saluran TV SBS pada tahun 2007, Mackerel Run adalah drama Park Bo Young terbaik seterusnya yang patut anda tonton, geng.

  Drama ini, yang juga dibintangi oleh Lee Min-ho, mengisahkan Cha Gong Chan (Lee Min Ho) , seorang pelajar yang sangat taksub dengan bola sepak.

  Namun, kerana kejadian itu Gong Chan diancam akan dikeluarkan dari sekolah jika dia ponteng sekolah.

  Gong Chan yang pada awalnya tidak peduli dengan ancaman itu suatu hari berubah fikiran ketika bertemu dengan pelajar baru bernama Min Yoon Seo (Moon Chae Won) .

  Dia jatuh cinta dengan pelajar baru dan menjadi rajin di sekolah. Sebaliknya, Shim Cung Ah (Park Bo Young) nampaknya menyukai Gong Chan tetapi akhirnya menyerah dengan perasaannya.

  MaklumatLarian Ikan Kembung
  Penarafan 7.0 (IMDb)
  Genre Komedi


  Drama

  Bilangan Episod Episod 8
  Tarikh Tayangan 12 Mei - 30 Jun 2007
  Pengarah Kim Yong-jae, Choi Young-hoon, Kim Hong-seon
  Pemain Park Bo Young


  Moon Chae-won

  5. Budak Manusia Serigala (2012)

  Tidakkah anda dapat melihat drama Park Bo Young dan Song Joong Ki yang dapat ditonton? Kemudian menonton mereka berdua dalam filem Korea berjudul A Werewolf Boy , geng!

  Filem ini, yang dibintangi oleh Song Joong Ki, menceritakan kisah masa lalu Sun Yi (Park Bo Young) dan keluarganya ketika tinggal di sebuah rumah di luar bandar Korea.

  Sun Yi, yang kini berusia 60 tahun, mengingat pengalamannya 47 tahun yang lalu ketika dia tinggal di rumah itu dan bertemu dengan manusia serigala bernama Cheol Soo (Song Joong Ki) .

  Cheol Soo diajar banyak perkara oleh Soon Yi seperti makan, duduk, dan lain-lain yang membuatnya sangat setia kepada Soon Yi.

  TajukBudak Serigala
  Menayangkan 30 November 2012
  Jangka masa 2 jam 2 minit
  Pengarah Sung-hee Jo
  Pelakon Park Bo Young, Song Joong Ki, Lee Yeong Ran, et al
  Genre Fantasi, Romantik
  Penarafan 7.4 / 10 (IMDb)

  6. Pada Hari Perkahwinan Anda (2018)

  Ingin menayangkan filem Park Bo Young tetapi tidak tahu filem mana yang akan ditonton? Mungkin filem On Your Wedding Day ini boleh menjadi salah satu pilihan yang tepat, geng!

  Filem ini mengisahkan Seung Hee (Park Bo Young) dan Woo Yeon (Kim Young Kwang) yang berpura-pura berpacaran semasa sekolah menengah untuk mengelakkan lelaki lain yang menyukai Seung Hee.

  Walaupun pada awalnya Seung Hee selalu sinis terhadap Woo Yeon, tetapi lama-kelamaan hubungan mereka berkembang menjadi sangat romantis.

  Singkat cerita, suatu hari mereka harus berpisah dan bertemu kembali satu tahun kemudian ketika Seung Hee adalah seorang pelajar sementara Woo Yeon bekerja di sebuah restoran.

  Lalu, adakah hubungan antara keduanya akan berterusan atau berhenti begitu sahaja? Lebih baik menonton filem romantis Park Bo Young!

  TajukPada Hari Perkahwinan Anda
  Menayangkan 3 Oktober 2018
  Jangka masa 1 jam 50 minit
  Pengarah Lee Seok-Geun
  Pelakon Park Bo-Young, Kim Young-kwang, Song Jae-rim, et al
  Genre Percintaan
  Penarafan 6.8 / 10 (IMDb)

  7. Pembuat Skandal (2008)

  Diarahkan oleh pengarah Kang Hyeong Cheol, Scandal Makers menjadi salah satu filem yang berjaya menaikkan nama Park Bo Young dalam industri filem Korea.

  Filem ini mengisahkan tentang seorang DJ berusia 30 tahun bernama Nam Hyeon Soo (Cha Tae Hyun) yang suatu hari hidupnya berubah secara mendadak.

  Ini berlaku ketika dia bertemu dengan seorang wanita muda bernama Hwang Jeong Nam (Park Bo Young) dan anaknya yang mengaku sebagai anak dan cucu dari Hyeon Soo.

  Walaupun pada awalnya sukar untuk diterima, tetapi secara beransur-ansur Hyeon Soo dapat menerima kehadiran Hwang Jeong Nam dan cucunya Ki Dong dalam hidupnya.

  TajukPembuat Skandal
  Menayangkan 3 Disember 2008
  Jangka masa 1 jam 48 minit
  Pengarah Kang Hyeong Cheol
  Pelakon Park Bo-Young, Cha Tae Hyun, Ahn Il-Kwon, et al
  Genre Komedi, Drama, Muzik
  Penarafan 7.2 / 10 (IMDb)

  8. Darah Muda Panas (2014)

  Ingin menonton drama Park Bo Young dan Lee Jung Suk tetapi tidak menemui tajuknya? Mungkin maksud anda ialah filem Korea Hot Young Bloods kali ini, geng!

  Filem 1980-an ini mengisahkan seorang pelajar bernama Young Sook (Park Bo Young) yang merupakan ketua geng di Hongseong School.

  Di sebalik sikap sukar yang ditakuti oleh banyak orang, Young Sook nampaknya secara diam-diam menyukai Joong Gil (Lee Jong Suk) yang merupakan playboy di sekolah itu.

  Namun, perasaan itu harus disembunyikan ketika pelajar perpindahan bernama So Hee (Lee Se Yeong) berjaya mencuri perhatian Joong Gil.

  TajukDarah Muda Panas
  Menayangkan 22 Januari 2014
  Jangka masa 2 jam 1 minit
  Pengarah Lee Yeon-woo
  Pelakon Park Bo-Young, Lee Jong-suk, Lee Se-yeong, et al
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 6.7 / 10 (IMDb)

  Itulah beberapa cadangan filem dan drama terbaik Park Bo Young yang patut anda tonton sekarang, geng.

  Adakah anda mempunyai cadangan lain untuk drama Park Bo Young? Kongsi di komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Drama Korea atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan