Bagaimana menjadikan status lagu di WhatsApp 2020 terbaru, Dijamin menjadi lebih teruk lagi!

Adakah anda ingin tahu bagaimana membuat status lagu semasa di Whatsapp Story? Lihat ulasan Jaka berikut!

Populariti ciri cerita yang pertama kali dicetuskan oleh Snapchat kini telah merambah ke hampir semua aplikasi sembang terbaik dan media sosial, termasuk WhatsApp dengan statusnya.

Bercakap mengenai status, kali ini Jaka akan memberikan petua bagaimana membuat status muzik di WhatsApp . Jadi, bukan sahaja Instagram yang dapat membuatnya, tetapi WhatsApp juga boleh. Bagaimana anda melakukannya? Inilah ulasannya!

 • Cara Membuat Lagu Status di WhatsApp dengan Aplikasi
 • Cara Membuat Lagu Status di WhatsApp

  Cara yang berbeza digunakan oleh orang untuk menyatakan emosi dan isi mereka melalui status di media sosial. Ada yang menggunakan kata-kata motivasi hidup yang terbaik , yang lain menggunakan koleksi gambar yang lucu dan lucu .

  Nah, ada satu kaedah lagi yang semakin banyak digunakan akhir-akhir ini, iaitu dengan memberikan muzik atau lagu ke status yang sangat berkaitan dengan keadaan semasa.

  Bagi anda yang ingin mengetahui cara membuat lagu atau status muzik di WA Story , Jaka akan memberi anda panduan yang jelas dan ringkas. Dengarkan ulasan Jaka di bawah!

  Cara Membuat Lagu Status di WhatsApp Tanpa Aplikasi

  Anda mesti sering melihat atau membuat cerita baik di Instagram dan di WhatsApp yang mengandungi foto atau video dengan potongan lagu di dalamnya.

  Biasanya, kandungan seperti itu dibuat dengan aplikasi tambahan seperti Kinemaster, Inshot, Screen Recorder, dan seumpamanya. Tetapi tahukah anda bahawa kandungan boleh dibuat secara langsung tanpa aplikasi yang anda tahu!

  Ya! Anda boleh membuat status muzik di WhatsApp tanpa perlu menggunakan aplikasi tambahan, seperti penyokong lain. Anda juga tidak perlu melakukan root dengan rangkaian aplikasi root pada telefon pintar anda.

  Yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah demi langkah di bawah. Dengar satu persatu, ya!

  Langkah - 1 : Pertama, buka fail, aplikasi atau perkhidmatan streaming muzik yang biasanya anda gunakan untuk mendengarkan lagu-lagu kegemaran anda. Dalam contoh ini, Jaka menggunakan salah satu aplikasi streaming muzik terbaik di Android.

  Langkah - 2 : Kembali ke skrin utama tetapi jangan mematikan muzik yang dimainkan dalam aplikasi yang anda gunakan. Pastikan muzik dimainkan di latar belakang. Walau bagaimanapun, pertama anda perlu menekan jeda pada muzik atau lagu.

  Langkah - 3 : Masukkan aplikasi WhatsApp, kemudian pilih tab Status dan pilih Status saya untuk mula membuat kandungan muzik. Sebelum anda memulakan rakaman, buka semula aplikasi yang berjalan di latar belakang.

  Langkah - 4 : Mainkan semula lagu yang anda jeda sebelumnya, kemudian kembali ke aplikasi WhatsApp dan mula merakam status yang anda mahukan.

  Langkah - 5 : Lagu yang diputar akan direkam secara automatik dalam video Status yang anda buat. Anda boleh menambahkan kapsyen atau penapis ke video, kemudian memuat naiknya ke Status anda .

  TARAA! Status muzik anda telah dimuat naik dan anda membuatnya dengan mudah tanpa bantuan aplikasi tambahan.

  Itulah cara untuk membuat lagu atau status muzik di WA Story tanpa aplikasi. Ia memerlukan muslihat khas untuk membuatnya. Tetapi kaedah di atas dijamin berkesan 100%, geng!

  Cara Membuat Lagu Status di WhatsApp dengan Aplikasi

  Kaedah di atas sebenarnya sangat mudah. Walaupun begitu, mungkin ada orang yang tidak menyukai cara ini dan memilih keseluruhan menggunakan serangkaian aplikasi penyuntingan video terbaik.

  Oleh itu, setelah anda mengetahui bagaimana membuat status lagu atau muzik di WA Story tanpa aplikasi, Jaka akan memberitahu anda bagaimana membuat status lagu di WhatsApp dengan aplikasi tersebut.

  Di sini, Jaka akan menggunakan aplikasi Inshot kerana cukup praktikal dan mudah dikendalikan. Adakah anda ingin tahu? Inilah ulasannya!

  Langkah - 1 : Muat turun dan pasang aplikasi Inshot di Google Play. Nah, daripada rumit, Jaka telah menyenaraikan aplikasi di bawah. Sila muat turun!

  Aplikasi Video & Audio InShot Inc. MUAT TURUN

  Langkah - 2 : Jika ya, masukkan, kemudian ketik Video . Pilih foto atau video yang anda mahu buat cerita.

  Langkah - 3 : Selepas itu, ketik Muzik untuk memilih lagu yang ingin anda gunakan.

  Langkah - 4 : Pilih lagu atau lagu yang akan anda pilih sebagai muzik dalam cerita anda. Anda juga boleh menggunakan muzik anda sendiri, anda tahu!

  Jika ya, ketuk tanda centang, kemudian ketuk Simpan di sudut kanan atas.

  Langkah - 5 : Sila masukkan video yang anda buat ke dalam kisah WA.

  Selesai! Status WA anda kini mempunyai muzik atau lagu. Sangat mudah, bukan?

  Itulah kaedah mudah untuk membuat lagu status muzik di WhatsApp dengan atau tanpa menggunakan bantuan aplikasi tambahan. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan