Cara Mudah untuk Memeriksa Semua Jaminan Produk Apple | iPhone, Mac, iPod

Sebelum membeli iPhone seconf atau peranti Apple lain, pastikan anda terlebih dahulu memeriksa jaminan iPhone dengan cara ini, kawan-kawan!

Semasa membeli telefon pintar, sudah tentu apa yang mesti dipastikan terlebih dahulu adalah jaminan untuk memastikan keasliannya .

Sama seperti iPhone yang mungkin baru anda beli, anda mesti mempunyai jaminan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak betul.

Namun, bagaimana cara memeriksa jaminan iPhone atau produk Apple yang lain? Di sini Jaka memberi anda kaedah mudah untuk memeriksa jaminan produk Apple. Lihat lebih banyak lagi!

 • Cara Memeriksa Jaminan dengan Nombor Siri
 • Cara Memeriksa Jaminan iPhone dan Produk Apple Lain

  Untuk mengetahui jaminan yang terdapat pada produk Apple, laman web yang sudah ada yang boleh dikunjungi dan mengesahkan jaminan dalam talian .

  Seperti yang dinyatakan Jaka sebelumnya, selain iPhone, anda juga boleh memeriksa jaminan produk Apple lain termasuk aksesori.

  Pertama, Jaka akan memberi anda cara untuk mengetahui lokasi nombor siri setiap peranti Apple anda, kemudian diikuti dengan melihat jaminan iPhone atau Apple dengan nombor siri tersebut.

  Mari lihat bagaimana di bawah:

  1. Cara Mencari Nombor Siri pada Produk Apple

  Setiap produk Apple mempunyai nombor siri yang berbeza. Namun, jangan risau kerana senang mencarinya.

  Nombor siri ini mesti ada jika produk yang anda gunakan adalah asli dari Apple. Mari lihat bagaimana mencarinya di bawah:

  • iPhone : Masukkan Tetapan - Umum - Tentang. Di sana anda akan menemui lajur Nombor Siri.
  • Mac : Klik logo Apple - Tentang Mac Ini - Gambaran keseluruhan.
  • Apple Watch : Masukkan Tetapan - Umum - Mengenai, atau anda juga dapat mencari nombor siri di belakang badan jam.
  • iPod (dengan skrin) : Masukkan Tetapan - Umum - Tentang
  • iPod (tanpa layar) : Sambungkan iPod ke iTunes di PC, tunggu iPod muncul di aplikasi iTunes. Klik tab Ringkasan.
  • AirPods : Nombor siri berada di bawah penutup pada kes AirPods.
  • Magic Mouse 2 : Terdapat bateri di dalamnya
  • Papan Kekunci Ajaib : Terletak di bahagian bawah peranti berhampiran butang Kuasa.

  Nombor siri pada setiap peranti mesti ada di laman web. Inilah cara untuk memeriksa jaminan produk iPhone dan Apple sepenuhnya.

  2. Cara Memeriksa Jaminan dengan Nombor Siri

  Anda boleh mengunjungi halaman ini di penyemak imbas anda, anda boleh mengaksesnya melalui PC atau mudah alih. Semasa anda log masuk anda terus berada di halaman Check Protection.

  Ikuti langkah mudah di bawah ini untuk memeriksa jaminan iPhone anda:

  • Pada halaman Perlindungan Periksa, terdapat 2 medan yang mesti diisi. Isi ruangan atas dengan nombor siri produk Apple anda , sementara yang lain diisi dengan kod . Kemudian, klik Teruskan .
  • Sekiranya nombor siri betul, anda akan pergi ke halaman seterusnya yang mengandungi maklumat mengenai produk Apple anda. Dalam contoh di bawah, terdapat maklumat mengenai tarikh pembelian , sokongan teknikal , dan perlindungan pembaikan .

  Mudah kan? Anda boleh menyemak produk Apple anda sebanyak mungkin di sini. Dengan ini anda tidak perlu ragu-ragu sekiranya anda ingin mengetahui keaslian produk Apple.

  Itulah cara untuk memeriksa jaminan iPhone dan produk Apple yang lain. Pastikan anda memeriksa jaminan semasa membeli alat. Anda juga boleh menyemak jaminan ibox iPhone.

  Sudahkah anda mencubanya? Tulis pendapat anda di ruangan komen, sampai jumpa di artikel petua seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai iPhone atau artikel menarik lain dari Daniel Cahyadi .

  Artikel Berkaitan