Ralat Gedung Google Play? Inilah jalan penyelesaiannya

Apa yang berlaku dan mesti dilakukan sekiranya ralat Google Play Store? Kali ini JalanTikus akan memberikan beberapa penyelesaian untuk masalah apabila Google Play Store anda mengalami kesilapan.

Pengguna Android pastinya menggunakan Google Play Store sebagai tempat untuk mencari dan memasang aplikasi. Google Play Store sendiri menjadi aplikasi yang mesti dipasang pada setiap Android kerana memudahkan ketika ada pembaruan sehingga dapat mengemas kini secara automatik. Tetapi apa yang berlaku dan harus dilakukan sekiranya kesalahan Google Play Store? Kali ini JalanTikus akan memberikan beberapa penyelesaian untuk masalah apabila Google Play Store anda mengalami kesilapan.

Penyelesaian Ralat Google Play Store

1. Bersihkan Cache Gedung Google Play

Penyelesaian yang paling mudah dan mungkin berjaya untuk kesilapan Google Play Store ialah Clear Cache . Cache adalah hasil penyimpanan sementara untuk meningkatkan prestasi ketika menggunakan Google Play Store lagi. Cara membersihkan cache sangat mudah, cukup masukkan Pengurus Aplikasi , pilih Google Play Store kemudian Kosongkan Cache .

2. Bersihkan Data Gedung Google Play

Sama seperti membersihkan Cache tetapi perbezaannya bukan hanya cache tetapi merangkumi data yang tersimpan seperti maklumat. Cara membersihkannya juga aliran yang sama seperti ketika membersihkan cache tetapi pilih Hapus Data

3. Nyahpasang Kemas kini Google Play Store

Peranti Android anda tidak sesuai dengan versi terbaru Google Play Store, hapus pemasangan kemas kini dan Google Play Store anda akan turun ke versi sebelumnya.

4. Bersihkan Cache Perkhidmatan Google Play

Kadang-kadang masalahnya ialah perkhidmatan, dan yang memainkan peranan dalam perkhidmatan tersebut ialah Perkhidmatan Google Play . Sekarang jika anda telah mengosongkan cache dan menghapus data di Google Play Store tetapi masih belum ada perubahan, cubalah bersihkan Cache Perkhidmatan Google Play. Kaedahnya sama dengan nombor 1, tetapi aplikasi yang dipilih adalah Perkhidmatan Google Play.

5. Aktifkan semula Perkhidmatan Google Play

Sama seperti nombor 4 semasa membersihkan cache Perkhidmatan Google Play. Kaedahnya sama tetapi yang dipilih adalah Lumpuhkan . Kemudian Aktifkan pulangan selepas itu. BACA JUGA
  • Cara Mengatasi Kesalahan Permainan Google Play dalam Clash of Clans Terkini
  • Cara Menyelesaikan Kesalahan 905 Semasa Mengakses Google Play Store

6. Pasang versi terkini

Mungkin anda terlupa memasang kemas kini Perkhidmatan Google Play terbaru, anda harus selalu menggunakan versi terbaru agar semua perkhidmatan berjalan dengan lancar.

7. Tetapkan semula Akaun Google pada Android

Masih tidak boleh menggunakan Google Play Store dengan 6 penyelesaian di atas? Mungkin ada masalah dengan akaun Google anda. Cuba log keluar kemudian log masuk sekali lagi boleh menjadi penyelesaian kesilapan Google Play Store anda.

8. Tetapan Semula Kilang

Kaedah ini sebenarnya tidak disarankan untuk dilakukan tetapi ia menjadi cara yang paling berkesan untuk semua masalah di Android kerana mengembalikan tetapan dan sistem ke awal. Sebelum Reset Kilang, pastikan anda Membuat Sandaran fail anda.

9. Edit Fail Host (Hanya Root)

Sekiranya telefon pintar Android anda telah di-root, anda boleh mencuba kaedah ini, edit fail host. Kaedah ini agak mudah, iaitu dengan mengakses sistem / etc / host dalam Pengurus Fail kemudian pilih Edit. Tambahkan hashtag (#) ke nombor kedua misalnya dari 127.0.0.1 hingga # 127.0.0.1 . Mulakan semula peranti Android anda, masukkan semula akaun Google anda dan cuba jalankan Google Play Store sekali lagi.

Sekiranya anda mempunyai idea atau cara lain untuk menyelesaikan ralat Google Play Store, sila komen di bawah. Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan