6 Kelebihan Aplikasi Blue Bird Berbanding GO-JEK dan UBER

Sebagai perkhidmatan teksi konvensional, Blue Bird tidak mahu ketinggalan oleh UBER dan GO-JEK. Oh ya, adakah anda tahu bahawa aplikasi Blue Bird jauh lebih sejuk daripada UBER dan GO-JEK?

Langkah UBER yang menyediakan perkhidmatan berkongsi perjalanan di Indonesia memicu kehadiran perkhidmatan pengangkutan dalam talian yang lain. Bermula dengan GO-JEK yang mengemukakan slogan " Karya Anak Bangsa ", perkhidmatan pengangkutan dalam talian terus berkembang pesat. Malah perlahan-lahan mula beralih peranan Teksi konvensional.

Tidak mahu diketepikan, Blue Bird, yang telah menjadi penyedia perkhidmatan Teksi selama 44 tahun di Indonesia, telah mulai meningkatkan aplikasinya. Walaupun lebih canggih daripada GO-JEK dan UBER .

BACA JUGA
  • Cara Pantas untuk Mendapatkan Teksi Burung Biru melalui Android
  • Selain Grab, GO-CAR, dan Uber, Teksi juga Perkhidmatan Teksi Dalam Talian Rasmi
  • Salip AHOK, Uber Mengemukakan Penyelesaian untuk Mengatasi Kesesakan Jakarta!

Kelebihan Aplikasi Burung Biru

Ia mesti diakui, walaupun sudah lama mempunyai aplikasi tempahan Teksi, tetapi aplikasi Blue Bird yang lama lebih rendah jika dibandingkan dengan GO-JEK atau UBER. Tetapi, aplikasi My Blue Bird yang dikemas kini kini jauh lebih sejuk daripada Uber dan GO-JEK. Dan aplikasi My Blue Bird baru sudah dapat digunakan di Jakarta, Bandung, Semarang, Surabaya, Bali dan Medan .

Aplikasi Pelayar Kumpulan Blue Bird Sistem Maklumat Rasmi Dep. MUAT TURUN

1. Pengesahan 2 Langkah

Kali pertama anda mendaftar di aplikasi My Blue Bird, anda akan diminta untuk mengisi nama, nombor telefon bimbit, alamat e-mel dan kata laluan yang akan anda gunakan. Selepas itu anda perlu mengesahkan nombor telefon dan alamat e-mel anda.

Nombor telefon tentu digunakan untuk memudahkan komunikasi antara pengguna dan pemandu. Sementara alamat e-mel akan digunakan untuk menghantar maklumat perjalanan anda. Hebat, bukan?

2. Nombor bertopeng

Nombor bertopeng adalah salah satu ciri unik aplikasi My Blue Bird yang menjadikannya lebih sejuk daripada UBER atau GO-JEK. Dengan ciri ini, nombor telefon anda tidak akan dipaparkan di pemandu semasa memanggilnya, dan nombor pemandu juga tidak akan ditunjukkan di dalam anda.

3. Lebih Mudah Memantau Lokasi Pemandu

Salah satu keluhan utama dalam aplikasi Blue Bird lama adalah lokasi pemandu yang tidak dapat dipantau secara realtime. Impaknya, anda mesti fikir hanya ada sebilangan kecil Teksi, padahal sebenarnya terdapat banyak armada di sekitar anda.

Sekarang, dalam aplikasi My Blue Bird yang baru, anda akan dapat melihat lokasi dan bilangan pemandu di sekitar anda secara realtime dengan mudah. Malah anggaran ketibaan Teksi akan ditunjukkan. Oh ya, semasa memesan juga anda boleh memasukkan mesej untuk pemandu.

4. Boleh Memesan Teksi untuk Esok

Tidak seperti perkhidmatan perkongsian perjalanan UBER dan GO-JEK yang hanya boleh dipesan buat masa ini, perkhidmatan Blue Bird Taxi membolehkan anda memesan kenderaan untuk hari esok. Sekarang, dengan aplikasi My Blue Bird yang baru, anda boleh memesan teksi untuk keperluan esok, atau beberapa jam ke depan. Anda tidak akan terlambat kerana anda tidak akan terlambat untuk mendapatkan teksi ke lapangan terbang atau ketika anda ingin mengadakan perjumpaan.

5. Boleh Memilih Jenis Teksi

UBER menyediakan pilihan perkhidmatan UBER X dan UBER Black , tetapi kami sebagai pengguna tidak dapat memilih kereta apa yang akan digunakan. Begitu juga dengan GO-JEK melalui perkhidmatan GO-CAR tidak ada pilihan untuk memilih kereta. Sekarang, di My Blue Bird kita dapat memilih jenis Teksi apa yang sesuai untuk keperluan kita, sama ada Blue Bird, Blue Bird Van untuk lebih banyak keperluan, atau Silver Bird dan Silver Bird Van.

6. Perjalanan Mudah

Selalunya menunggu lama ketika memesan UBER atau GO-CAR? Sekiranya anda menggunakan My Blue Bird, anda kemudian boleh menghentikan Teksi di tepi jalan, kemudian aktifkan perkhidmatan aplikasi menggunakan ciri Easy Ride . Caranya adalah dengan mengesahkan antara pemacu dan penumpang melalui aplikasi. Oleh itu, anda boleh naik terlebih dahulu, kemudian berhubung dengan aplikasi. UBER dan GO-CAR sangat berbeza siapa yang mesti membuat pesanan melalui aplikasi terlebih dahulu, bukan?

Sayangnya perkhidmatan Easy Ride belum tersedia dalam versi semasa. Pada masa akan datang, perkhidmatan ini akan diaktifkan bersama dengan kaedah pembayaran tanpa tunai.

Hebatkah perkhidmatan aplikasi Teksi yang ditawarkan oleh My Blue Bird terkini? Jadi, siapa kata teksi konvensional yang tidak boleh berada dalam talian?

Artikel Berkaitan