10 Aplikasi Kamus Terbaik untuk Android, Tidak Perlu Tut!

Ciri-ciri seperti kata dan perbualan harian dapat memperluas perbendaharaan kata bahasa. Juga berguna untuk menentukan perkataan yang anda tidak tahu.

Aplikasi kamus boleh menjadi penyelesaian terbaik dan praktikal bagi anda yang ingin mempelajari bahasa asing. Ciri-ciri seperti kata dan perbualan harian dapat memperluas perbendaharaan kata bahasa. Juga berguna untuk menentukan perkataan yang anda tidak tahu.

Dengan aplikasi kamus, sekarang kita tidak lagi mengalami kesukaran untuk belajar bahasa asing. Nah, di sini kami memaparkan senarai aplikasi kamus terbaik untuk Android yang mesti anda cuba . Lihatlah!

BACA JUGA
  • 10 Sebab Di Sebalik Harga Pakej Data Mahal
  • Berhenti Ini sering berlaku kerana Kepo di Media Sosial
  • Inilah gambaran suara sebenar JalanTikus!

10 Aplikasi Kamus Terbaik untuk Android, Tidak Perlu Tut!

1. Kamus

Aplikasi ini tersedia secara percuma atau bebas iklan dengan harga Rp 25 ribu sahaja. Mempunyai tiga sumber, iaitu The American Heritage , Webster dan Roget s Thesaurus menjadikan aplikasi ini sebagai salah satu kamus digital yang mesti anda miliki. Kamus ini juga dapat diterjemahkan ke lebih daripada 40 bahasa dan juga boleh digunakan di luar talian.

Salah satu kelebihan aplikasi ini ialah ia mempunyai ciri khas idiom hari ini, pengucapan audio, etimologi kata dan pelbagai kamus dengan subjek tertentu, seperti kewangan, media, dan lain-lain.

2. Kamus.com

Sebagai salah satu aplikasi yang paling popular di pelbagai negara, Dictionary.com mempunyai banyak ciri, termasuk kata sehari, pengucapan audio, penterjemah lebih dari 30 kata dan remeh asal usul kata. Terdapat juga kamus slanga, simpulan bahasa, ungkapan dan perubatan. Secara keseluruhan, kamus ini adalah yang terbaik antara lain dan mesti dimiliki untuk anda.

3. Kamus Linguee

Kamus Linguee adalah aplikasi kamus percuma yang agak baru. Aplikasi ini mengkhusus dalam terjemahan dengan bahasa silang tambahan. Menyokong bahasa Inggeris, Sepanyol, Perancis, Jerman, Cina, Jepun dan sekitar selusin bahasa lain . Aplikasi ini tersedia percuma tanpa edisi premium dalam aplikasi atau iklan. Bagi anda yang benci iklan, anda boleh menggunakan aplikasi ini.

4. Kamus Merriam-Webster

Sumber gambar: Gambar: androidauthority Siapa yang tidak tahu Kamus Merriam-Webster? Aplikasi dan laman web begitu popular sehingga banyak orang dari seluruh dunia menggunakannya. Dilengkapi dengan ciri di atas rata-rata, aplikasi ini dapat meningkatkan perbendaharaan kata bahasa anda dengan ketara melalui permainan kata. Lengkap dengan tesaurus , pengucapan audio, aplikasi ini tersedia secara percuma dengan iklan dan premium dengan harga Rp 40 ribu.

5. Kamus Inggeris

Aplikasi ini mempunyai kelebihan kerana dapat menerjemahkan hingga 239,000 perkataan dan digariskan sebagai salah satu aplikasi kamus terbaik. Satu ciri ialah pengacak yang membolehkan anda mencari kata secara rawak dan dapat memilih antara tema gelap atau terang. Yang terbaik, aplikasi ini tersedia secara percuma dan tanpa iklan! Berbaloi untuk anda menggunakan telefon Android .

6. Carian Google

Sumber foto: Gambar: androidauthority Walaupun bukan aplikasi kamus, Carian Google dapat digunakan untuk mencari dan menerjemahkan kata melalui perintah suara atau teks. Kelebihan aplikasi ini adalah bahawa ia dapat menentukan kata-kata secara lengkap, dari bentuk awal hingga pelbagai bentuk lain. Tetapi jika anda memerlukan aplikasi yang dapat menterjemahkan ayat, Carian Google tidak sesuai disimpan di telefon bimbit anda.

7. Kamus Idiom dan Frasa

Sumber foto: Gambar: androidauthority Aplikasi ini menyediakan terjemahan hingga 3,500 frasa . Anda boleh mencari frasa, menandakannya sebagai kegemaran dan menyusunnya mengikut kategori. Aplikasi ini agak mudah kerana hanya membuka, mencari, membaca dan menutupnya. Sekiranya anda ingin mempelajari beberapa frasa yang tidak sesuai dengan EYD, ini adalah pilihan terbaik untuk anda.

8. Kamus Luar Talian

Menyokong lebih daripada dua lusin bahasa, Kamus Luar Talian membolehkan anda memuat turun perkataan untuk digunakan di luar talian. Tesaurus bahkan boleh didapati jika anda memerlukannya. Aplikasi ini merangkumi asas-asas terjemahan dan agak standard.

9. Tesaurus Poket

Sumber foto: Gambar: androidauthority Aplikasi ini menyediakan sehingga 90,000 kata umum dengan ukuran pemasangan 20MB dan terdapat ciri carian sinonim dan antomim serta portal tesaurus. Anda juga boleh memilih tema gelap atau terang dan berkongsi perkataan baru yang dipelajari dengan rakan. Aplikasi Pocket Thesaurus tersedia secara percuma dengan iklan atau berbayar.

10. Kamus WordWeb

Aplikasi kamus sat ini menyediakan ciri-ciri hingga 285,000 perkataan dengan 225,000 makna kata-kata tertentu. WordWeb Dictionary juga menampilkan tesaurus, carian audio, dan sebagainya. Kelebihan aplikasi ini adalah mengetahui perbezaan antara perkataan yang serupa. Walaupun tidak memiliki fitur pengucapan audio, aplikasi ini wajib dimiliki pada ponsel Android Anda.

Itulah 10 kamus terbaik untuk Android. Pada pendapat anda, mana yang boleh membuat anda tidak memerlukan pelajaran bahasa? Jawab di ruangan komen.

Artikel Berkaitan