6 Cara Membuat Kata Laluan yang Kuat dan Baik Mudah diingat

cara membuat kata laluan yang kuat dan bagus sangat penting untuk mengelakkan serangan penggodam dan perkara yang tidak diingini

Zaman digital menjadikan berbilion-bilion peranti tersambung satu sama lain, ancaman keselamatan maklumat menjadi cabaran. Kata laluan telah menjadi bahagian penting pemain dalam talian, kerana semua akaun bergantung pada kata laluan. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara membuat kata laluan yang kuat dan baik agar mudah diingat.

Melaporkan dari Ubergizmo, cara membuat kata laluan yang kuat dan baik sangat penting untuk mengelakkan serangan penggodam dan perkara yang tidak diingini. Artikel ini akan membantu anda memahami seperti apa kata laluan yang kuat, membuat kata laluan kuat yang senang diingat, tetapi sukar diteka oleh orang lain (atau mesin).

BACA JUGA
  • Inilah Cara Melindungi Akaun Anda di Internet daripada Penggodam
  • 7 Cara untuk Melindungi Privasi Data dari Serangan Peretas
  • Cara Melindungi Papan Kekunci dari Keylogger yang Tidak Anda Ketahui

6 Cara Membuat Kata Laluan yang Kuat dan Baik

1. Buat kata laluan yang panjang

Sumber gambar: Foto: LifeWired.com

Sekiranya secara kebetulan anda tidak berminat untuk membaca keseluruhan artikel, Jaka mahu anda memahami dua perkara.

  • Semakin lama kata laluan, semakin kuat.
  • Elakkan menggunakan kata laluan pasaran.

Salah satu serangan yang paling popular mencuri kata laluan adalah serangan Brute-force. Ini bermaksud penyerang akan cuba memulakan dengan senarai kata laluan yang paling biasa atau menggunakan semua kemungkinan kombinasi kata laluan.

Semakin lama kata laluan, semakin banyak masa yang diperlukan penyerang untuk memecahkannya. Anda boleh melihat contoh di bawah.

Panjang kata laluanMasa yang diperlukan
9agcZ 16 minit
9agcZE 5 jam (18X lebih lama)
9agcZEM 3 hari (14x lebih lama)
9agcZEM7 4 bulan (40X lebih lama)
9agcZEM7H 26 tahun (78x lebih lama)
9agcZEM7Hq "berabad-abad"

Seperti yang anda lihat, hanya menambahkan satu watak menjadikan kata laluan anda lebih sukar untuk retak.

2. Buat kata laluan yang mudah diingat, tetapi sukar ditebak

Sumber gambar: Foto: WeLiveSecurity.com

Bagaimana anda membuat kata laluan yang senang diingat tetapi sukar ditebak? Anda boleh menggunakan acara khas dalam hidup anda untuk membuat kata laluan. Contoh:

"Pada 30 Oktober 2016, saya menaiki rumah api kuno setinggi 70 meter di pulau Lengkuas Belitung!"

Cuba ingat lagi, peristiwa istimewa dalam hidup anda. Sudah tentu, ini mudah untuk anda ingat kerana ia sangat mengagumkan anda. Tetapi, sangat sukar bagi orang lain untuk meneka. Sebenarnya, sangat sukar bagi mesin untuk meneka dengan hanya mencuba semua kemungkinan kombinasi.

Dengan teknologi komputer yang ada sekarang, akan memakan masa "berabad-abad" untuk memecahkan kata laluan seperti ini. Jangan lupa, perhatikan huruf besar dan huruf kecil, angka, dan simbol yang digunakan.

Oh ya, jangan sekali-kali menggunakan petikan popular untuk kata laluan anda. Kerana kemungkinan besar ia telah ditambahkan ke pangkalan data, sebagai jalan pintas untuk memecahkan kata laluan anda.

3. Jangan membuat kata laluan yang sukar diingat, tetapi mudah diteka

Sumber gambar: Foto: Hullabaloo.com

Sering kali kita membuat kata laluan yang sukar diingat, walaupun sangat mudah ditebak. Contohnya ialah menukar vokal a ke 4, i ke 1, atau o ke 0.

Contohnya kata laluan menjadi "P4ssw0rd". Sekiranya anda masih menggunakan kaedah ini dan menggunakan perkataan yang popular. Anda harus segera menukar kata laluan anda.

4. Menguruskan ratusan kata laluan tidak sukar, dengan alat yang betul

Sumber gambar: Foto: WindowsCentral.com

Penting untuk menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun penting yang anda miliki, seperti e-mel dan perbankan dalam talian. Menggunakan semula kata laluan sangat berisiko. Sekiranya seseorang mengetahui kata laluan anda untuk akaun, orang itu kemungkinan besar akan dapat mengakses e-mel, alamat, dan juga wang anda.

Namun, tidak mudah untuk mengingat puluhan kata laluan kuat yang berbeza. Atas sebab ini, anda memerlukan pengurus kata laluan seperti LastPass atau 1Password untuk menguruskan puluhan atau ratusan kata laluan untuk akaun anda.

Dengan menggunakan pengurus kata laluan, anda juga boleh menghasilkan kata laluan rawak seperti 9agcZEM7HqLcXX29ldQI yang agak sukar diteka dan diingat. Namun, anda tidak perlu mengingat kata laluan jika anda menggunakan pengurus kata laluan.

Sebabnya, anda boleh memasukkan secara automatik menggunakan penyemak imbas kegemaran anda. Jadikan hidup anda jauh lebih baik, dan lebih selamat pada masa yang sama. Walaupun ada juga kemungkinan buruk, jika perkhidmatan itu digodam penggodam.

5. Pastikan kata laluan anda selamat

Sumber gambar: Foto: Pardot.com

Jangan tinggalkan nota yang mengandungi kata laluan untuk pelbagai laman web di komputer atau meja anda. Orang yang baru lewat akan dapat mencuri maklumat ini dengan mudah dan menggunakannya untuk menyusup ke akaun anda.

Sekiranya anda memutuskan untuk menyimpan kata laluan anda dalam fail di komputer anda, buat nama unik untuk fail tersebut sehingga orang lain tidak tahu apa itu. Elakkan menamakan fail yang terlalu banyak mencerminkan kandungan, seperti " kata laluan saya ".

6. Tambahkan lapisan keselamatan tambahan

Sumber gambar: Foto: Mobiweb.com

Setelah membuat kata laluan, anda boleh menambahkan lapisan keselamatan tambahan dengan mengaktifkan Pengesahan 2 Langkah . Pengesahan 2 Langkah menghendaki anda mempunyai akses ke telefon bimbit anda, serta nama pengguna dan kata laluan anda, semasa log masuk ke akaun perkhidmatan.

Ini bermaksud bahawa jika seseorang mencuri atau meneka kata laluan anda, mereka tidak akan dapat masuk ke dalam akaun kerana mereka tidak mempunyai telefon bimbit anda. Kini anda dapat melindungi diri anda dengan sesuatu yang anda tahu (kata laluan) dan sesuatu yang anda ada (telefon bimbit).

Itulah cara untuk membuat kata laluan yang kuat dan bagus, tetapi senang diingat dan cara melindunginya. Jadi, jangan tunggu lebih lama dan mula memohon.

Anda lebih baik meluangkan sedikit masa sekarang, untuk melindungi kata laluan anda daripada harus menghadapi ancaman serangan siber yang semakin berleluasa. Semoga berjaya.

Artikel Berkaitan