Mesti cuba! Berikut adalah 5 edaran Linux untuk pemula yang mudah dipelajari

Dari sekian banyak pengedaran Linux yang dibuat, cadangan ini 5 pengedaran Linux untuk pemula dan senang dipelajari oleh banyak orang.

Linux adalah keluarga sistem operasi sumber terbuka yang paling terkenal sehingga kini dan merupakan salah satu pesaing Windows selain Mac . Linux sendiri dipilih kerana sejumlah faktor mulai dari lesen percuma kerana ia adalah sumber terbuka hingga kemampuannya yang dianggap lebih hebat ketika berbicara mengenai masalah peretasan.

Pada masa ini, sebenarnya sudah ada banyak orang yang mulai berpindah ke Linux, walaupun harus diakui bahawa tidak cukup untuk menjadikan Linux sebagai sistem operasi nombor satu .

Selain daripada masalah ini, sebenarnya sistem operasi Linux adalah sistem operasi yang sangat keren dan anda harus mencubanya.

Baiklah, bagi anda yang ingin mencuba sistem operasi Linux, kali ini Jaka telah meringkaskan beberapa distribusi atau varian Linux yang paling sesuai dan paling senang digunakan sehingga pemula dapat memahami penggunaannya dengan cepat.

Apakah pengedaran Linux yang dimaksudkan oleh Jaka? Berikutan kajian semula.

BACA JUGA
  • Adakah Linux Betul Lebih Cepat Daripada Windows?
  • Menjalankan Aplikasi Android di Linux Kini Lebih Mudah dengan Anbox, Inilah Caranya
  • 5 pengedaran Linux terbaik dengan penampilan cantik dan senang digunakan

Pengedaran Linux untuk pemula

1. Ubuntu

Foto: askubuntu.com

Pengedaran Linux pertama untuk Ubuntu adalah Ubuntu. Ubuntu adalah salah satu pengedaran Linux yang paling terkenal dan paling banyak digunakan sehingga kini.

Proses pemasangannya mudah dan pantas dan perkhidmatan percubaan yang membolehkan anda mencuba sebaran ini sebelum benar-benar memasang adalah sebab utama mengapa banyak orang menggunakan sebaran tersebut.

Di samping itu, besar komuniti Linux pencinta dan Ubuntu pengguna (seperti ubuntuforums dan AskUbuntu ) akan membuat ia lebih mudah untuk pemula untuk mendapat petunjuk serta beberapa tutorial tentang menggunakan distro yang sama dengan oren ini dan gabungan ungu.

2. Pudina

Foto: linuxmint.com

Selain Ubuntu, anda pasti sering mendengar nama Linux Mint . Distro Linux ini sendiri adalah salah satu pengedaran terkenal lain selain Ubuntu.

Tampilan yang kelihatan sederhana tetapi sejuk disertai dengan penempatan aplikasi ke dalam kumpulan yang memudahkan pengguna mengakses aplikasi ini adalah sebab mengapa distro ini menjadi sangat popular seperti Ubuntu.

Selain itu, jika dilihat dari sudut pandang pengguna Windows , Linux Mint mempunyai penampilan yang hampir sama dengan Windows 7 sehingga mereka yang baru berpindah dari Windows 7 tidak akan memerlukan waktu yang lama untuk menyesuaikan diri.

3. OS Zorin

Foto: linux.wikia.com

Sekiranya anda mencari sebaran Linux yang sangat menyerupai Windows 7, anda boleh mencuba distro Zorin OS ini . Pengedaran Linux untuk pemula ini adalah modifikasi Ubuntu yang dirancang agar serupa dengan sistem operasi Windows 7 dari butang mula ke bar tugas.

Salah satu ciri menarik dari sebaran ini ialah aplikasi Zorin Look Changer yang membolehkan pengguna menukar tema sistem operasi ini kepada varian Windows atau Mac mana pun.

4. OS Elemen

Foto: linux.com

Sekiranya Zorin OS dibuat serupa dengan sistem operasi Windows 7, maka Elementary OS adalah sistem operasi yang sengaja dibuat serupa dengan sistem operasi Mac Apple sehingga tentunya akan memudahkan sistem operasi Mac pelarian menyesuaikan diri. Sama seperti Zorin OS, sistem operasi ini juga merupakan modifikasi dari distro Ubuntu.

Semasa pertama kali menggunakan distro yang satu ini, anda pasti akan menyedari bahawa Elementary OS sangat mirip dengan Mac kerana terdapat semacam senarai aplikasi di bahagian bawah skrin yang akan membolehkan pengguna mengakses sejumlah aplikasi dengan cepat (serupa dengan ciri senarai aplikasi yang ada pada Mac).

5. Fedora

Foto: linux.softpedia.com

Fedora adalah sebaran Linux yang terkenal dengan penampilannya yang dianggap oleh kebanyakan pengguna sangat menarik dan senang mengakses pelbagai aplikasi. Komuniti ini cukup besar (walaupun tidak sebesar Ubuntu atau Mint), proses boot sangat pantas (kurang dari 20 saat) dan ciri keselamatan SELinux yang akan memberikan lebih banyak keselamatan adalah sebab utama mengapa pengedaran ini sangat popular. Untuk pengguna yang lebih maju, Fedora adalah salah satu pengedaran Linux terbaik yang boleh digunakan untuk melakukan virtualisasi.

Itulah 5 edaran Linux untuk pemula dan mudah dipelajari , semoga bermanfaat dan semoga berjaya mencuba Linux. Saya sendiri mengesyorkan anda mencuba Linux Ubuntu atau Mint, tetapi jika anda ingin mencuba distro yang memberikan penampilan yang menarik, Fedora adalah yang terbaik.

, pastikan anda meninggalkan jejak di ruangan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

Artikel Berkaitan