6 Cara Yang Biasa Digunakan untuk Meretas Peretas, HATI-HATI!

Kata laluan adalah aset paling berharga bagi pengguna internet. Jangan dicuri oleh penggodam. Untuk lebih selamat, mari kita kenali cara menggodam yang digunakan oleh penggodam ini!

Penggodam menjadi salah satu ancaman yang ditakuti oleh banyak pengguna internet. Kerana penggodam diketahui dapat menganalisis, mengubah suai, masuk ke dalam komputer dan rangkaian melalui internet. Ngeri, kan? Data kami boleh dicuri!

Walaupun tidak semua penggodam jahat, tetapi ada banyak orang yang menggunakan kemampuan mereka untuk mencuri kata laluan dan data orang lain. Oleh itu, mari kita kenali bagaimana penggodam laman web mencuri kata laluan!

BACA JUGA
  • 5 Cara Penggodam memecahkan Kata Laluan iPhone dan Cara Mengatasinya
  • Cara Membuka Kata Laluan RAR dengan 5 Langkah Mudah
  • Cara Mudah Membuat Kata Laluan Telefon Pintar Bebas dari Peretasan

Cara Meretas Laman Web untuk Mencuri Kata Laluan Anda

Sekiranya orang lain mengetahui kata laluan akaun anda, anda sudah selesai. Bagaimana tidak, dalam akaun anda mesti banyak data peribadi bukan? Oleh itu, buat kata laluan yang kuat.

Oleh itu, anda lebih berwaspada, mari kita kenali cara menggodam kata laluan yang biasa digunakan oleh penggodam di bawah!

1. Serangan Kamus

Kaedah ini terkenal kerana cepat dan dapat membuka kata laluan yang kuat secara kebetulan . Mengapa kebetulan? Kerana kaedah ini akan meneka pelbagai kombinasi kata laluan yang dibuat menggunakan "Kamus Kata Laluan" yang banyak digunakan orang. Sekiranya kata laluan anda terlalu umum, ubahlah segera agar tidak selamat dari cara menggodam kata laluan ini.

2. Brute Force

Seperti namanya, pengguna metode Brute Force akan memaksa mesin memasukkan semua kemungkinan kombinasi angka, huruf, hingga karakter khas. Lebih menyusahkan, kaedah ini pasti melibatkan semua kata laluan dalam Dictionary Attack juga.

Tetapi walaupun kedengarannya menakutkan, cara menggodam kata laluan ini juga cukup menyusahkan untuk digunakan oleh penggodam. Kerana mereka memerlukan masa yang lama untuk mencuba semua kombinasi watak. Kata laluan yang lebih panjang, misalnya 16 aksara dengan gabungan yang kompleks, boleh memakan masa yang lama untuk penggodam.

LIHAT ARTIKEL

3. Pancingan data

Phishing adalah kaedah mencuri kata laluan oleh penggodam dengan menyebarkan "helah" dalam bentuk e-mel atau pautan bagi pihak organisasi atau pihak berkuasa untuk mengumpulkan maklumat e-mel, kata laluan, ID pengguna, dan maklumat peribadi lain. Berhati-hatilah jika anda mendapat e-mel atau pautan yang terlalu bagus; contohnya promo atau gewang pelik.

LIHAT ARTIKEL

4. Jadual Pelangi

Cara menggodam laman web dalam mencuri kata laluan oleh penggodam yang satu ini biasanya digunakan untuk menembus kata laluan yang dienkripsi oleh hash. Kata laluan yang dienkripsi ini sukar dipecahkan kerana teks biasa telah diubah menjadi bentuk hash yang panjang.

Untuk menembusnya, Rainbow Table menggunakan fungsi hash dan fungsi pengurangan . Fungsi hash akan mengubah teks biasa menjadi hash, sementara fungsi pengurangan memainkan sebaliknya. Cara menggodam passwordk agak lebih pantas daripada Brute Force atau Dictionary Attack.

5. Perisian hasad atau Keylogger

Jangan hanya membuka pautan atau memasang aplikasi secara sembarangan, kerana mereka mungkin mengandungi perisian hasad yang telah dimasukkan oleh keylogger. Sekiranya suhu anda dijangkiti, setiap ID pengguna, e-mel, sehingga kata laluan yang anda taip akan direkodkan dan dihantar oleh Trojan di dalamnya.

6. Labah-labah

Untuk mencuri kata laluan syarikat atau institusi tertentu, penggodam biasanya membuat senarai kata laluan yang lebih khusus untuk perkara yang berkaitan dengan sasaran yang bersangkutan. Oleh itu, tidak ada lagi membuang masa menggunakan kaedah Brute Force yang memasukkan kata laluan secara rawak.

Untuk dapat meneka kata laluan tertentu, penggodam biasanya menggunakan Web Spider untuk melawat laman web, membaca halaman dan merakam pelbagai maklumat penting yang lain. Untuk makluman, Web Spider adalah program khas yang digunakan untuk mengindeks kandungan di internet, seperti yang digunakan oleh mesin pencari.

Nah, ada 6 cara untuk menggodam kata laluan laman web yang biasa digunakan oleh penggodam di internet. Dengan mengetahui bagaimana mereka mencuri data dan kata laluan kita, kita dapat lebih bijak menjadikan data yang kita miliki lebih selamat.

Artikel Berkaitan