Tokopedia VS Bukalapak, Semua Perbandingan yang Perlu Anda Ketahui!

Tokopedia dan Bukalapak adalah nama laman web e-dagang yang sangat besar di Indonesia. Banyak orang yang berniaga di sini, mungkin anda juga salah seorang dari mereka. Tentunya masing-masing mempunyai kelebihan dan kekura

Kini membeli-belah jauh lebih mudah. Kita tidak perlu lagi berjalan kaki ke pasar atau pasar raya. Kami hanya duduk manis di hadapan komputer riba, menyambung ke internet, kemudian kami dapat membeli-belah apa sahaja melalui laman jual beli dalam talian. Terdapat banyak laman web jual beli dalam talian misalnya, Tokopedia, Lazada, Bukalapak, Blibli, dll. Kita hanya perlu menentukan barang apa yang akan kita beli kemudian kita mencari laman web yang menyediakan promosi dengan harga yang menarik. Urus niaga juga lebih mudah dengan perbankan internet maka anda hanya perlu menunggu barang yang anda beli dihantar menggunakan kurier.

Melihat bahawa terdapat begitu banyak laman web jual beli dalam talian hari ini, tentu kita mesti pandai memilih laman web mana yang akan kita gunakan sebagai perantara kita dengan penjual. Tidak hanya mempertimbangkan harga yang ditawarkan, tetapi juga masalah keamanan mengenai transaksi.

BACA JUGA
  • Petua untuk Transaksi Selamat Dalam Talian
  • Cara Mudah Menjual Kereta Terpakai Anda dengan Modal Telefon Pintar
  • TUNJUKKAN ABIS! Laman Web ISIS Diretas oleh ANONYMOUS Menjadi Laman Web Jual Dadah!

Tokopedia VS Bukalapak

Tokopedia dan Bukalapak adalah nama laman web e-dagang yang sangat besar di Indonesia. Banyak orang yang berniaga di sini, mungkin anda juga salah seorang dari mereka. Masing-masing pasti mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Sekarang, supaya anda dapat menentukan laman web mana yang harus dibeli, untuk alasan ini kami akan melihat perbandingan kelebihan dan kekurangan antara laman perdagangan Tokopedia dan Bukalapak.

Kekuatan dan Kelemahan Tokopedia & Bukalapak

  • Barang dijual

Tokopedia dan Bukalapak sebenarnya adalah dua jenis e-dagang yang sama. Kedua-duanya menjadi "pusat membeli-belah digital" di mana sesiapa sahaja boleh membuka kios di sana. Variasi barang dan produk yang ditawarkan juga pelbagai. Sejauh pengalaman penulis meneroka dua laman web ini, Tokopedia menawarkan lebih banyak barang yang kami temui di banyak pasaran. Contohnya barang elektronik dan perkakas rumah. Manakala Bukalapak menawarkan banyak barang unik seperti bahagian batu akik dan juga basikal dan penjualnya kebanyakannya PKS (Perusahaan Kecil dan Sederhana).

  • Kaedah pembayaran

Sebagai pemain e-dagang, kedua-duanya tentunya mesti menyediakan kaedah pembayaran yang lengkap untuk pelbagai pengguna akaun bank. Pada mulanya laman e-dagang ini tidak menyokong pembayaran kad kredit. Tetapi seiring dengan peningkatan jumlah urus niaga, kedua-duanya kemudian menambahkan perkhidmatan kad kredit ke kaedah pembayaran. Tokopedia melayani pembayaran dengan Mandiri Clickpay, Mandiri e-cash, Klikpay BCA, transfer bank manual, dan baki Tokopedia. Manakala Bukalapak menerima pembayaran oleh Mandiri Clickpay, Klikpay BCA, Cimbclicks Niaga, transfer manual Bank, dan membuka dompet (baki Bukalapak).

  • Keselamatan Urus Niaga

Pada mulanya, Bukalapak lebih unggul kerana petunjuk reputasi penjual yang boleh dipercayai , iaitu jumlah maklum balas dan peratusan transaksi yang berjaya. Tetapi kemudian Tokopedia juga mempunyai penanda sama ada penjual itu dipercayai atau tidak, iaitu dengan penilaian 5 bintang pada setiap penjual. 1 bintang bermaksud kurang dipercayai, sementara 5 bintang bermaksud sangat dipercayai. Semua petunjuk ini tentu saja diberikan oleh pembeli setelah transaksi mereka berjaya.

  • Pemberitahuan Transaksi

Pemberitahuan atau pemberitahuan semasa transaksi akan menjadi penting untuk melihat apakah proses pembelian yang kami lakukan berhasil atau tidak. Kedua-dua pelaku e-dagang ini mempunyai pemberitahuan yang hampir sama. Setiap proses transaksi dimaklumkan melalui e-mel.

  • Paparan Laman Web

Tokopedia dan Bukalapak juga mempunyai navigasi yang serupa. Perbezaannya ialah Tokopedia dengan warna hijau yang dominan meletakkan pilihan kategori objek di tengah selepas sepanduk. Manakala pilihan kategori di Bukalapak diletakkan di kedudukan teratas . Oleh itu, anda boleh memilih kategori apa sahaja yang anda cari dengan segera.

  • Reputasi

Tokopedia dilahirkan sebelum Bukalapak. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa Tokopedia menjadi jauh lebih baik daripada Bukalapak. Setiap dari mereka pasti mempunyai reputasi tertentu di mata penggunanya. Memang, reputasi ini tidak sepenuhnya berasal dari Tokopedia dan Bukalapak tetapi dari penjualnya. Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak juga mesti dapat menentukan penjual mana yang sesuai untuk dijual di platform masing-masing. Kedua-dua Tokopedia dan Bukalapak telah membuat banyak pilihan dan pengesahan kepada penjual sebelum bergabung.

Perbandingan ini bukan untuk melihat siapa yang unggul tetapi hanya untuk memberi rujukan kepada anda sehingga anda dapat memilih sama ada untuk berbelanja di Tokopedia atau Bukalapak sesuai dengan keperluan anda. Semoga dapat membantu: D

Artikel Berkaitan