Cara Mudah Menggunakan Pengurus Tugas di Windows 10

Beberapa kelebihan terdapat pada Task Manager versi Windows 8 atau Windows 10, salah satunya adalah mengatur program yang dijalankan ketika pertama kali boot, dan ini adalah cara mudah untuk menggunakan Task Manager di Windows 10 lengkap.

Task Manager adalah satu ciri yang pastinya sangat dikenali oleh pengguna Windows. Pengguna Windows 7 yang baru sahaja menaik taraf ke Windows 8 atau Windows 10 pasti akan menemui banyak perbezaan antara Task Manager versi Windows 7 dan Task Manager versi Windows 8 atau Windows 10 .

Beberapa kelebihan dalam Task Manager versi Windows 8 atau Windows 10 salah satunya adalah mengatur program yang dijalankan ketika pertama kali melakukan boot atau startup yang sebelumnya harus melalui panel kawalan atau lebih mudah dengan menggunakan CCleaner .

Cara Selesai Menggunakan Pengurus Tugas di Windows 10 dan Windows 8

Terdapat dua cara untuk mengaktifkan Task Manager dengan menekan kombinasi kekunci CTRL + Alt + Del

Atau dengan mengklik kanan pada bar tugas, kemudian memilih Pengurus Tugas

Tetapan Proses

Windows 10 Task Manager lebih senang digunakan kerana senarai aplikasi yang sedang berjalan.

Apabila mengklik Maklumat Lanjut untuk melihat maklumat sumber terperinci yang digunakan oleh setiap aplikasi. Semakin gelap warnanya, tandanya semakin besar sumber yang digunakan oleh aplikasi. Dan jika aplikasi menjalankan beberapa aktiviti seperti penyemak imbas yang membuka banyak tab, anda dapat melihat secara terperinci sumber setiap tab aktif. Pengurus Tugas juga menyediakan proses terperinci menjadi 3 iaitu Proses Latar Belakang , Proses Windows dan Proses Sistem . Sekiranya anda menjumpai proses yang tidak pasti mengenai proses yang dijalankan, cukup klik kanan pada proses tersebut kemudian pilih Cari Dalam Talian dan secara automatik akan membuka maklumat melalui penyemak imbas lalai.

Statistik Sistem

Untuk mengetahui prestasi PC Windows atau Laptop anda dalam masa nyata, gambarajah grafik akan disediakan yang akan memberikan maklumat tersebut. Dari Sistem Statistik dapat dilihat beberapa bahagian seperti CPU, Memory, Disk 0, hingga Ethernet.

Di bahagian Ethernet, anda juga dapat mengetahui alamat IP anda secara langsung tanpa perlu melihat panel kawalan atau melalui CMD. BACA JUGA
  • Cara Mengetahui Permainan Boleh Dimainkan di PC Kami atau Tidak
  • 6 Fakta Android yang Tidak Anda Ketahui

Aplikasi Sejarah

Ciri Sejarah Aplikasi akan menunjukkan berapa banyak masa dan rangkaian yang digunakan aplikasi.

Program Permulaan

Ciri Permulaan , seperti namanya, akan memberi anda maklumat mengenai aplikasi apa yang segera dijalankan ketika pertama kali menghidupkan PC atau, lebih tepatnya, ketika boot. Melalui ciri Permulaan ini, anda boleh memilih untuk menjalankan aplikasi apa pun pada waktu boot, semakin sedikit aplikasi semakin cepat boot Windows 10 anda.

Pengguna

Ingin tahu tentang siapa yang menggunakan PC anda dan menggunakan sumber termasuk lebar jalur internet? Anda boleh menyemak terus melalui tab Pengguna .

Selain itu, sekarang juga melalui Task Manager dapat memulakan semula aplikasi secara langsung. Sesuai apabila program tidak memberi tindak balas.

Jadi adakah anda pandai menggunakan Pengurus Tugas ? Sekiranya anda merasa terbantu dengan artikel ini, sila kongsikan untuk rakan anda. Sebarang pertanyaan? Tanya di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan