Kaedah termudah dan paling praktikal untuk membuat infografik pada komputer riba dan telefon bimbit

Ingin tahu bagaimana menjadikan infografik pada komputer riba dan telefon bimbit sebagai yang paling mudah dan pantas? Jaka mempunyai langkah-langkah bagaimana membuat infografik termudah untuk anda.

Media penyebaran maklumat hari ini sangat pelbagai, mulai dari video, poster, pesanan teks, dan sebagainya.

Banyak jenis media maklumat menggambarkan betapa berbezanya kecenderungan orang untuk menangkap maklumat.

Di tengah perkembangan media maklumat ini, sekarang satu media yang sedang meningkat naik adalah infografik, dan kali ini Jaka akan membuat cara membuat infografik.

 • Cara Membuat Infografik dalam Word
 • Cara Membuat Infografik pada HP
  • Cara Membuat Infografik di Telefon Bimbit melalui Aplikasi Canva
 • Cara Membuat Infografik di Laptop

  Cara pertama yang akan dibincangkan oleh Jaka adalah bagaimana membuat infografik pada komputer riba. Laptop memang merupakan alat yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan termasuk reka bentuk.

  Walaupun begitu, kali ini Jaka tidak akan membincangkan cara membuat infografik pada komputer riba menggunakan perisian reka bentuk khas tetapi dengan program yang lebih mudah.

  Jaka akan berkongsi petua bagaimana membuat infografik yang mudah dan ringkas menggunakan Microsoft PowerPoint dan Microsoft Word.

  Cara Membuat Infografik di PPT

  Program komputer riba pertama yang akan kita gunakan kali ini adalah Microsoft PowerPoint. Walaupun tujuan utama PowerPoint adalah untuk persembahan, anda masih boleh menggunakannya untuk membuat infografik .

  Cara membuat maklumat dalam PPT yang akan dikongsi Jaka juga cukup mudah, anda tidak memerlukan kemahiran khusus dalam melakukan ini, lakukan sedikit penyuntingan.

  Walaupun anda hanya menggunakan sedikit proses penyuntingan, hasil yang anda perolehi tetap menarik dan menarik. Ingin tahu? Inilah langkah-langkah yang perlu anda ikuti.

  • Langkah 1 - Infografik mempunyai banyak elemen grafik yang disatukan ke dalam satu media, dan oleh itu anda tidak perlu bersusah payah membuat grafik anda sendiri. Muat turun sahaja.

  Muat turun Templat PowerPoint untuk Infografik di sini!

  • Langkah 2 - Selepas anda memuat turun templat yang dikongsi Jaka, anda hanya memilih salah satu slaid yang paling sesuai dengan tema infografik yang anda buat.

  • Langkah 3 - Setelah menentukan slaid yang paling sesuai, edit teks dalam slaid mengikut bahan infografik anda.

  • Langkah 5 - Anda juga boleh menukar gambar atau ikon dalam slaid ini seperti yang dikehendaki.
  • Langkah 6 - Setelah semuanya terasa masuk ke menu fail dan pilih pilihan Save As. Di sini anda dapat menyimpan infografik yang dibuat dalam bentuk JPG atau PDF.
  • Langkah 7 - Untuk mengelakkan semua slaid disimpan, semasa dialog pemilihan simpan muncul, pilih Hanya slaid ini untuk menyimpan satu slaid yang telah anda edit.

  Dari templat Jaka di atas, anda boleh membuat pelbagai infografik mengikut keperluan anda, pilih saja slaid mana yang paling sesuai.

  Anda juga boleh mengubah latar belakang dan ikon pada setiap slaid dan menyesuaikan mengikut citarasa sehingga hasilnya lebih optimum.

  Cara Membuat Infografik dalam Word

  PowerPoint tidak hanya dapat digunakan untuk membuat informasi, Anda juga dapat menggunakan Microsoft Word untuk tujuan ini .

  Sama seperti sebelumnya, cara membuat infografik di Word juga semudah mungkin sehingga anda dapat memperoleh hasil maksimum tanpa harus menyunting terlalu banyak.

  Ingin tahu bagaimana caranya? Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti sebagai rangkaian cara membuat infografik di Word dengan cepat dan mudah.

  • Langkah 1 - Sama seperti cara membuat infografik di PPT, Jaka juga akan berkongsi templat yang boleh anda muat turun. Cukup muat turun melalui pautan di bawah.

  Muat turun templat untuk bagaimana membuat infografik di Word di sini!

  • Langkah 2 - Selepas anda memuat turun templat, buka dengan program Microsoft Word.

  • Langkah 3 - Semua tulisan dan gambar yang anda boleh edit dan sesuaikan sesuka hati. Anda juga boleh memadam dan menambahkan segmen dalam templat ini.

  • Langkah 4 - Setelah proses penyuntingan selesai, anda boleh mencetaknya dengan segera, atau menyimpannya dalam format PDF agar lebih mudah diakses.

  Dengan cara ini anda dapat membuat infografik pada Ms. Word lebih cepat dan mudah, hanya perlu membuat beberapa penyesuaian.

  Sekiranya templat yang dikongsi Jaka tidak sesuai dengan yang anda mahukan, anda boleh menggunakan templat lain.

  Penggunaan templat dalam cara membuat maklumat grafik dalam kata akan menjadikan kerja anda lebih mudah daripada harus membuatnya dari awal.

  Cara Membuat Infografik pada HP

  Selain komputer riba, anda juga boleh membuat tablet untuk infografik mudah alih menggunakan aplikasi khas.

  Cara membuat infografik pada HP menggunakan aplikasi ini hasilnya sangat menarik , kerana ada berbagai templat yang dapat Anda gunakan dalam aplikasi penyuntingan ini.

  Dengan fungsi menarik ini, anda tidak perlu mengeluarkan wang kerana aplikasi ini dapat anda gunakan secara percuma , geng. Aplikasi yang dimaksudkan oleh Jaka adalah Canva.

  Cara Membuat Infografik di Telefon Bimbit melalui Aplikasi Canva

  Cara membuat infografik di Canva melalui aplikasi mudah alih agak mudah dilakukan. Anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah untuk membuat infografik dalam aplikasi ini.

  Tidak hanya sederhana dan mudah, tema infografik yang ditawarkan dalam aplikasi ini juga sangat pelbagai dan hasilnya dapat disimpan secara langsung di telefon bimbit anda.

  Berikut adalah beberapa langkah yang perlu anda lakukan dalam serangkaian cara untuk membuat infografik di HP melalui Canva.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi Canva di telefon bimbit anda, dan mereka yang tidak memilikinya boleh memuat turun aplikasi secara langsung melalui pautan di bawah!

  Muat turun aplikasi Canva di sini!

  Canva DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti
  • Langkah 2 - Buka aplikasi Canva dan pilih menu Semua Kategori.
  • Langkah 3 - Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai pilihan infografik dan pilih. Pilih kategori infografik mengikut tema yang ingin anda buat.
  • Langkah 4 - Tatal ke bawah sehingga anda menemui tema infografik yang paling sesuai dengan anda dan pilih.
  • Langkah 5 - Klik edit untuk mengedit penampilan dan kandungan infografik yang anda mahukan. Di sini anda boleh menjadi se kreatif mungkin kerana pilihan penyuntingan dalam aplikasi ini cukup banyak.
  • Langkah 6 - Setelah semuanya mencukupi, klik ikon senarai semak di sudut kiri atas. Untuk menyimpan reka bentuk yang telah dibuat, klik ikon muat turun di kanan atas.

  Dengan cara ini anda dapat membuat infografik di telefon bimbit anda melalui aplikasi Canva dan hasilnya disimpan di telefon bimbit anda dalam bentuk gambar.

  Anda secara langsung boleh mencetak infografik yang telah dibuat atau membagikannya di media sosial terus dari telefon bimbit anda.

  Itulah cara membuat infografik pada HP dan juga komputer riba yang boleh anda ikuti. Dengan cara ini anda dapat segera membuat infografik yang diinginkan tanpa perlu berlama-lama.

  Walaupun semua templat yang disediakan Jaka, kreativiti anda adalah perkara terpenting dalam membuat infografik yang menarik minat pembaca.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini berguna untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan