7 Aplikasi Selain Play Store yang mesti Anda Cuba, Benar-benar Lengkap!

Sebilangan besar pengguna Android memuat turun aplikasi dan permainan di Play Store. Sebenarnya, masih banyak aplikasi selain Play Store yang tidak kurang lengkap!

Google Play Store adalah salah satu aplikasi teras dalam sistem Android. Kerana, dalam aplikasi ini anda dapat memuat turun banyak aplikasi lain.

Seperti manusia, Google Play seperti baju, jika tidak ada maka telefon bimbit Android tidak dapat digunakan secara optimum.

Tetapi itu terjadi, kerana buat masa ini ada aplikasi alternatif selain Play Store yang tentunya tidak kalah dengan Google Play Store.

Walaupun dengan aplikasi alternatif ini, anda juga dapat mencari pelbagai aplikasi yang hilang dari Google Play Store, anda tahu!

Ingin tahu tentang kedai aplikasi Android selain Play Store yang tidak kurang lengkap, geng? Ayuh, lihat saja ulasan berikut!

 • Aptoide
 • Aplikasi
 • Amazon Appstore untuk Android
 • GetJar
 • Mobogenie
 • F-Droid
 • Aplikasi seperti Play Store terbaik yang boleh menjadi alternatif

  Ramai yang tidak tahu bahawa Google Play Store mempunyai pelbagai saingan yang tidak kurang lengkap dan tentunya sangat berguna.

  Nah, bagi anda yang ingin memuat turun aplikasi selain Play Store , pertimbangkan ulasan pertama mengenai pelbagai aplikasi seperti Play Store di bawah!

  1. APKMirror

  Sumber gambar: Sumber: talkandroid.com

  APKMirror bukan laman penyedia aplikasi biasa, tetapi boleh disebut sebagai salah satu gudang aplikasi rasmi terbesar di dunia, geng.

  Di samping itu, APKMirror mempunyai kelebihan tersendiri berbanding dengan Google Play, iaitu anda boleh memuat turun versi lama aplikasi tertentu.

  Ciri ini sangat berguna jika anda menghadapi masalah dengan versi aplikasi terkini. Contohnya, telefon bimbit tidak sepadan dengan versi terkini.

  2. Aptoide

  Sumber gambar: Sumber: aptoide.com

  Sekiranya anda sering mencari aplikasi percuma, pasti anda sudah biasa dengan Aptoide? Kedai aplikasi ini menyediakan pelbagai aplikasi yang dikeluarkan dari Play Store.

  Sebenarnya, Aptoide menyediakan pelbagai permainan dan aplikasi prabayar secara percuma. Tetapi, aplikasi berbayar yang dibuat percuma biasanya diubah suai.

  Dengan kata lain, aplikasi ini kemungkinan besar dijangkiti oleh virus yang boleh membahayakan telefon pintar anda.

  3. Aplikasi

  Sumber gambar: Sumber: apkpure.com

  Siapa, siapa yang tidak biasa dengan laman web ini? Aplikasi adalah gedung aplikasi Android percuma yang paling popular selain Play Store.

  Hampir semua aplikasi di Play Store boleh didapati di App. Aplikasi ini juga jauh lebih selamat dan bebas dari ancaman virus .

  Aplikasi ini juga mempunyai ciri seperti APKMirror, di mana anda boleh memuat turun versi aplikasi yang lebih lama.

  Selain dapat memperoleh aplikasi Android yang keren dan canggih, Anda juga dapat menemukan berbagai aplikasi yang tidak tersedia di Indonesia.

  Muat turun aplikasi melalui pautan di bawah.

  Apps Utilities Apkpure DOWNLOAD

  4. Amazon Appstore untuk Android

  Sumber gambar: Sumber: engadget.com

  Sekiranya anda mencari alternatif untuk Google Play yang mempunyai sebilangan besar aplikasi, Amazon Appstore untuk Android adalah pilihan terbaik, geng.

  Di sini, anda boleh menemui pelbagai aplikasi, mulai dari aplikasi percuma hingga berbayar. Amazon juga sering memberikan potongan harga untuk beberapa aplikasi.

  Kerana diskaun istimewa, harga aplikasi atau permainan yang ditawarkan oleh Amazon biasanya lebih murah daripada harga di Google Play Store.

  Muat turun Amazon Appstore melalui pautan di bawah.

  Aplikasi Produktiviti Amazon Inc. DOWNLOAD

  5. GetJar

  Sumber gambar: Sumber: maketecheasier.com

  GetJar adalah laman penyedia aplikasi tertua yang pernah menyediakan aplikasi untuk platform Java dan Symbian.

  Selain menjadi laman web untuk alternatif terbaik dari Google Play, GetJar juga mempunyai versi aplikasi yang boleh anda muat turun, geng.

  Bukan hanya aplikasi Android, GetJAr juga menyediakan aplikasi mudah alih dari masa-masa sebelumnya, seperti permainan Nokia s60, Java, Symbian dan banyak lagi.

  6. Mobogenie

  DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  Mobogenie adalah salah satu aplikasi gantian Play Store yang terbaik dengan koleksi aplikasi yang cukup lengkap.

  Tidak seperti yang lain, Mobogenie mempunyai kelebihan yang tidak dimiliki kedai aplikasi lain, iaitu ciri muat turun aplikasi Androdi pada PC.

  Fungsi yang disebut Mobogenie untuk PC ini membolehkan anda memuat turun aplikasi Android melalui PC yang kemudiannya dapat dipindahkan ke telefon pintar.

  Fungsi ini juga berguna jika anda ingin menggunakan aplikasi Android di PC. Tetapi, anda memerlukan emulator Android untuk PC untuk menjalankannya.

  Muat turun Mobogenie melalui pautan di bawah.

  DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti

  7. F-Droid

  Sumber gambar: Sumber: fossmint.com

  F-Droid adalah kedai aplikasi Perisian Soruce Percuma dan Terbuka (FOSS) yang boleh dipasang pada peranti Android, geng.

  Ya, anda hanya akan menemui aplikasi khas dengan lesen Sumber Terbuka, lengkap dengan kemas kini terbaru dari aplikasi yang anda mahukan.

  F-Droid adalah gedung aplikasi yang sangat sesuai untuk pengaturcara kerana bebas mengambil kod atau repositori aplikasi yang tersedia.

  Muat turun F-Droid melalui pautan di bawah.

  MUAT TURUN Apl

  Itu adalah aplikasi selain Play Store yang dapat anda pasang di telefon pintar untuk mendapatkan aplikasi Android yang keren.

  Tetapi, berhati-hatilah dalam memuat turun aplikasi di luar Google Play Store kerana aplikasi tersebut membawa virus yang boleh membahayakan telefon pintar anda.

  Artikel Berkaitan