3 kaedah termudah dan paling berkesan untuk menukar latar belakang pasport

Ingin tahu bagaimana menukar gambar latar dalam talian, Photoshop, dan Paint? Jaka mempunyai kaedah termudah dan terpantas untuk mengedit latar belakang foto.

Untuk tujuan pentadbiran anda biasanya memerlukan gambar pasport . Tetapi sangat rumit untuk membuat pas foto ke studio dan membayar harga yang cukup tinggi.

Dengan bersenjata dengan Adobe Photoshop, Microsoft Paint, atau sambungan internet, anda kini dapat dengan mudah memotret diri anda dan mengubah latar belakang anda sendiri.

Seterusnya Jaka akan mengulas secara lengkap bagaimana mengubah latar belakang foto dengan Adobe Photoshop, cat, dan lelaki dalam talian.

 • Cara Menukar Foto Latar Belakang pada Laptop dengan Microsoft Paint
 • Cara Menukar Latar Belakang Foto Dalam Talian
 • Cara mengganti Latar Belakang Foto Dalam Talian, dengan Photohop, atau Cat

  Banyak cara untuk mengubah gambar latar yang boleh anda lakukan bergantung pada keperluan dan keadaan anda pada masa itu.

  Bagi mereka yang mempunyai sambungan internet, cara mengubah latar belakang foto dalam talian boleh menjadi alternatif terbaik, tetapi bagi mereka yang menjimatkan kuota, anda boleh menggunakan Ms. Cat atau juga Adobe Photoshop.

  Oleh itu, kali ini Jaka akan berkongsi pelbagai cara untuk menukar gambar latar menjadi merah, biru, atau warna lain yang boleh anda praktikkan dengan segera.

  Cara Mengubah Latar Belakang Foto Merah / Biru di Photoshop

  Mengubah latar belakang foto tentunya sangat berguna bagi anda yang ingin menjadikan SKCK atau mendaftar CPNS sebagai syarat wajib.

  Tetapi sebelum mengikuti tutorial Photoshop di bawah, pastikan anda sudah mempunyai perisian Adobe Photoshop terkini yang boleh anda muat turun melalui pautan berikut!

  • Langkah - 1: Kali pertama anda perlu membuka Adobe Photoshop. Kemudian anda boleh memasukkan foto yang ingin diedit melalui menu Fail - Buka - Pilih Foto . Kali ini Jaka akan menggunakan foto-john-cena.jpg sebagai contoh, klik Buka untuk membuka foto di Photoshop.

  Sumber foto: Langkah pertama dalam rangkaian langkah bagaimana mengubah latar belakang foto dengan photoshop.

  • Langkah - 2: Jika foto terbuka, anda hanya perlu melakukan pemilihan menggunakan Polygonal Lasso Tool atau pintasan kekunci L pada papan kekunci. Lakukan pemilihan yang teliti sesuai dengan tepi hingga kembali ke titik asalnya.

  Sumber foto: jenis pilihan yang digunakan untuk mengedit foto latar belakang di Photoshop.

  • Langkah - 3: Setelah menyelesaikan foto, anda akan dikelilingi oleh tanda pilihan dalam bentuk garis putus-putus . Untuk menyempurnakan hasil pemilihan, anda dapat mengakses menu Select - Modify - Smooth . Di tetingkap Smooth Selection , masukkan nilai 2 piksel dan pilih OK .

  Sumber foto: Penampilan foto pa setelah alat lasoo diterapkan dalam langkah bagaimana mengedit latar belakang foto di Photoshop.

  • Langkah - 4: Anda juga dapat menambahkan kesan Feather yang terdapat di menu Select - Modify - Feather . Masukkan nilai 1.5 piksel kemudian pilih OK .

  Sumber foto: Gunakan kesan bulu untuk memperhalusi pemilihan bahagian yang akan diedit.

  • Langkah - 5: Sekiranya demikian, maka keputusan pemilihan yang anda buat akan menjadi seperti ini, kawan-kawan. Pastikan tepi foto kemas dan tidak ada bahagian yang salah atau salah.

  Sumber foto: Paparkan selepas langkah 5 cara menukar latar belakang foto di Photoshop.

  • Langkah - 6: Kemudian anda boleh pendua bahagian terpilih pada lapisan baru dengan menekan Ctrl + J . Kira-kira hasil Layer 1 menjadi foto John Cena dengan latar belakang yang telus dan lapisan Background menjadi foto awal sebelum diedit .

  Sumber foto: Paparan ketika menukar gambar latar hampir lengkap.

  • Langkah - 7: Kemudian anda hanya memilih warna latar yang anda mahu gunakan. Biasanya merah digunakan untuk anda yang dilahirkan pada tahun ganjil dan biru untuk bertahun-tahun, kawan-kawan. Kali ini Jaka memakai warna merah!

  Sumber foto: Pilih yang akan digunakan untuk mengubah latar belakang foto.

  • Langkah - 8: Beralih ke lapisan Latar Belakang dengan mengklik lapisan. Untuk memberi warna anda cukup tekan Ctrl + Delete untuk menukar warna latar belakang. Voila ..., inilah hasilnya! Jangan lupa klik menu Layer - Ratakan Imej untuk hasil yang lebih baik.

  Sumber foto: Paparan setelah menerapkan cara mengubah latar belakang foto di Photoshop untuk mengubah latar belakang.

  • Step - 9: Akhir sekali, semua yang anda perlu lakukan adalah jimat foto yang telah diedit dengan mengakses fail menu - Save As atau dengan menggunakan Shift + Ctrl + S kekunci pintasan . Jangan lupa untuk mengisi Nama Fail dan pilih format foto dalam Simpan sebagai jenis. Cukup tekan Simpan setelah selesai!

  Sumber foto: Simpan foto yang telah mengubah warna latar belakangnya.

  Hasil Foto Cara Mengubah Latar Belakang Foto di Photoshop

  Secara kasar inilah hasil yang anda dapat setelah * mengikuti tutorial bagaimana mengubah latar belakang foto di Photoshop seperti yang dijelaskan Jaka. Sejauh mana sejuknya?

  Sumber foto: Hasil akhir bagaimana mengubah latar belakang foto menggunakan Photoshop /

  Cara Menukar Foto Latar Belakang pada Laptop dengan Microsoft Paint

  Bagi anda yang menghadapi kesukaran menggunakan Photoshop kerana komputer riba yang digunakan kurang menyokong, anda boleh menggunakan kaedah alternatif untuk menukar latar belakang Foto dengan Microsoft Paint.

  Cara menggunakan program Windows lalai juga cukup mudah, hanya apabila menggunakannya anda memerlukan lebih banyak kesabaran dan ketepatan.

  Di bawah ini Jaka menerangkan langkah-langkah untuk menukar foto backgound menggunakan Microsoft Paint.

  • Langkah 1 - Buka foto pasport yang ingin anda ganti di Microsot Paint dan ganti pilihan yang digunakan dengan pemilihan borang percuma dan jangan lupa juga untuk memeriksa pilihan pemilihan yang telus.

  Sumber foto: langkah pertama dalam bahagian bagaimana mengubah latar belakang foto menggunakan Cat.

  • Langkah 2 - Padam latar belakang yang ingin anda ubah dengan mengklik kiri dan mengelilingi bahagian yang ingin anda hapus.

  • Langkah 3 - Setelah mengelilingi bahagian yang ingin anda hapus, klik kanan dan pilih potong. Setelah melakukan ini bahagian yang anda bulatkan akan hilang.

  Sumber foto: Paparan ketika latar belakang mula dikeluarkan menggunakan cara untuk menukar gambar latar pada komputer riba dengan Paint.

  • Langkah 4 - Untuk merapikan tepi zoom foto secara maksimum, kemudian gunakan alat pemadam untuk menghapus sisa-sisa latar belakang yang masih terpasang.

  Sumber foto: Paparan ketika foto dimaksimumkan dan dirapikan menggunakan pemadam dalam cara mengubah latar belakang foto Cik Paint.

  • Langkah 5 - Setelah foto terasa siap digunakan, pilih ikon yang berbentuk seperti pipet kemudian klik pada latar belakang yang ingin anda ubah.

  • Langkah 6 - Di menu Warna, ubah warna 1 ke warna latar yang anda mahukan.

  Sumber foto: Tukar warna dengan warna latar belakang yang diinginkan yang mengubah sebahagian cara mengubah foto latar belakang pada komputer riba.

  • Langkah 7 - Pilih ikon yang berbentuk seperti baldi, kemudian klik pada latar belakang yang ingin anda ubah. Voila, latar belakang foto anda telah diganti.

  Sumber foto: Hasil akhir semasa menukar gambar latar pada komputer riba digunakan.

  Cara Menukar Latar Belakang Foto Dalam Talian

  Bagi anda yang tersambung ke internet, cara menukar gambar latar dalam talian boleh menjadi kaedah latihan yang paling praktikal.

  Langkah-langkah yang mesti dilakukan juga sangat mudah, dan hasilnya dapat dimuat turun dengan segera. Cara menukar foto backgroud dengan Picsart juga percuma.

  Ingin tahu? Berikut adalah langkah-langkah bagaimana mengubah latar belakang foto dalam talian yang boleh anda praktikkan secara langsung.

  • Langkah 1 - Buka laman web picsart.com melalui penyemak imbas di komputer riba anda. Setelah halaman utama dibuka, tekan butang mula mengedit.

  Sumber foto: Langkah pertama bagaimana mengubah latar belakang foto dalam talian.

  • Langkah 2 - Setelah menekan butang, tetingkap pilihan mod edit akan terbuka yang boleh anda gunakan. Pilih mod perubahan latar belakang untuk mengubah latar belakang foto.

  Sumber foto: Pilih mod perubahan latar belakang untuk digunakan sebagai mod untuk mengubah foto latar belakang onliene.

  • Langkah 3 - Muat naik foto yang ingin anda ubah latar belakangnya dengan menekan ikon muat naik gambar anda.

  Sumber foto: Muat naik foto yang akan digunakan untuk mengubah latar belakang foto dalam talian.

  • Langkah 4 - Setelah tetingkap pengeditan dibuka pilih menu warna dan sesuaikan warna latar belakang berdasarkan keperluan.

  Sumber foto: Pilih warna yang digunakan sebagai latar sebagai sebahagian daripada langkah-langkah untuk mengubah latar belakang foto dalam talian. Sumber gambar:

  • Langkah 5 - Setelah latar belakang anda diubah sesuai dengan yang anda mahukan, cukup muat turun foto dengan menekan ikon muat turun di kanan atas.

  Sumber foto: Tinjauan akhir bagaimana mengubah latar belakang foto dalam talian dilakukan.

  Itulah cara mudah untuk mengubah latar belakang gambar pasport dengan Photoshop, Ms Paint, dan juga dalam talian. Sangat mudah dan sudah tentu anda boleh berlatih sendiri.

  Kaedah ini boleh dipraktikkan mengikut keperluan anda dan juga mengikut akses yang anda miliki ketika itu.

  Adakah ada yang tidak memahami atau memerlukan tutorial Photoshop yang lain? Mari kita bincangkan bersama di ruangan komen di bawah, kawan-kawan.

  Baca juga artikel mengenai Photoshop atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan