Jangan keliru! Inilah Kaedah Sebenar Menggunakan Aplikasi Sarahah

Sarahah yang sedang berkembang pesat di kalangan anak muda menarik perhatian ramai netizen. Tetapi tunggu, sebenarnya aplikasi media sosial ini mempunyai kegunaan lain daripada yang difikirkan oleh banyak orang.

Siapa antara anak muda yang tidak mengenali Sarahah ? Aplikasi media sosial viral akhir-akhir ini menyedot banyak orang untuk membuat akaun dan menyebarkannya bermula di Instagram Stories dan sebagainya.

Ramai orang mengatakan dan menggunakan Sarahah seperti aplikasi soal jawab, ASKfm . Tapi jangan salah, kawan-kawan, sebenarnya Sarahah mempunyai tujuan yang berbeza daripada ASKfm. Inilah cara sebenarnya untuk menggunakan Sarahah!

BACA JUGA
  • 15 Foto Ini Buktikan Media Sosial Penuh Pembohongan
  • 6 Media Sosial yang Unik dan Pelik yang Mungkin Anda Tidak Tahu
  • 15 Artis Terkenal Ini Tidak Mempunyai Akaun Media Sosial, Mengapa Ya?

Apa itu Sarahah?

Sumber gambar: Foto: rvcj.com

Sarahah adalah aplikasi yang dikembangkan oleh pemaju dari Timur Tengah, Saudi Zain al-Abidin Tawfiq . Aplikasi ini dilancarkan Februari lalu dan tersedia pada peranti iOS, Android dan penyemak imbas. Pada Android sahaja, aplikasi Sarahah telah menembusi lebih dari 10 juta muat turun .

Sarahah sendiri, menurut netizen, berasal dari bahasa Arab yang bermaksud kejujuran . Sesuai dengan pengenalan di laman web rasmi Sarahah, aplikasi ini ditujukan untuk orang yang bekerja dan rakan-rakan untuk memberikan mesej tanpa nama sebagai kaedah penilaian dan hanya lelaki sehala.

Bagaimana cara menggunakan Aplikasi Sarahah?

  • Muat turun dan pasang aplikasi Sarahah yang terdapat di Google Play Store.
Aplikasi Sosial & Pemesejan Sarahah MUAT TURUN
  • Untuk anda pengguna baru, ketuk Akaun Baru di halaman pembukaan Sarahah. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda kemudian ketik Log Masuk .
  • Kemudian anda akan dibawa ke tab Mesej yang terdiri dari, Diterima, Kegemaran, dan Dikirim. Untuk melihat profil anda, ketuk ikon Profil di tab paling kanan. Untuk menukar foto profil, ketuk ikon gear dan pilih Akaun .
  • Sekiranya anda ingin mula berkomunikasi, ketik ikon Cari kemudian masukkan nama pengguna rakan anda. Kemudian ketuk dan lajur akan muncul yang boleh anda isi dengan mesej yang ingin anda tulis. Selepas itu ketik Hantar untuk menghantar mesej.
  • Sekiranya anda mendapat mesej, anda boleh memilih untuk melaporkan mesej, menyekat pengirim, berkongsi ke media sosial lain, atau menjadi kegemaran. Malangnya, fitur Explore pada Sarahah belum tersedia dalam versi semasa.

Sekarang itu adalah fakta dan bagaimana sebenarnya untuk menggunakan Sarahah. Walaupun tidak memberi kesan negatif, anda sebagai pengguna telefon pintar juga harus berhati-hati menggunakan aplikasi atau media sosial sesuai dengan tujuannya! Adakah anda fikir aplikasi Sarahah cukup berguna? Kongsi pendapat anda di ruangan komen, okey?

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan