Inilah sebab mengapa anda harus menjadi Penguji Beta Android di Play Store

Di mana anda dapat merasakan lebih awal dan mengambil bahagian dalam ujian membantu pembangun dengan memberikan maklum balas.

Cara terbaik untuk mengalami ciri baru pada telefon pintar Android adalah dengan menyertai penguji beta. Di mana anda boleh mencuba dan menguji ciri baru beberapa minggu atau bahkan sebulan sebelum ia dilancarkan untuk semua orang.

Istilah 'beta' itu sendiri merujuk kepada produk yang masih dalam pembangunan. Tujuan para pembangun untuk melepaskan versi beta adalah untuk menguji perisian mereka dengan khalayak yang lebih kecil.

Dan untuk mengetahui betapa bersemangatnya pengguna, kumpulkan maklum balas, dan perbaiki kekurangan sebelum mereka dilancarkan kepada umum.

BACA JUGA
 • Monster PVP Datang di Android dan iOS untuk Peminat Permainan Pokemon
 • Rahsia Rahsia Menjadi Aplikasi Penguji Beta Google Play Terkini
 • Bagaimana Pembangun Android Mendapatkan Wang Dari Aplikasi Buatan Sendiri?

Sebab Mengapa Anda Mesti Bergabung Sebagai Beta Beta di Google Play Store

Kemudian, kitaran apa yang berlaku, apa itu beta, kelebihan dan kekurangan, dan bagaimana untuk menyertai penguji beta?

Kitaran Ini Sebelum Versi Beta

Semasa syarikat membuat produk, dalam prosesnya mereka biasanya mengalami beberapa kitaran, yaitu pra-alpha, alpha, beta, dan versi terakhir.

Tahap pre-alpha adalah bagian dari pengembangan sebelum pengujian awal. Meliputi segala sesuatu yang terjadi sebelum tes resmi dimulai.

Pra-alpha merangkum pelbagai aktiviti yang berbeza, mulai dari penyelidikan pasar, pengumpulan data, analisis kebutuhan, dokumentasi, dan sebagainya. Dan ya, fasa ini dapat berjalan dalam jangka masa yang lama.

LIHAT ARTIKEL

Apa yang Berlaku dengan Alpha dan Beta?

Alpha adalah fasa pengujian rasmi atau ujian awal dengan tujuan menguji fungsi teras produk. Yaitu untuk memastikan bahawa fungsi paling asas beroperasi sebagaimana mestinya.

Sementara fasa pengujian beta bermula apabila produk didorong untuk siap dipasarkan. Pada tahap ini, pengembang menguji pelbagai ciri baru, memperbaiki atau mengubah ciri untuk penggunaan maksimum, mengoptimumkan prestasi keseluruhan, dan memperbaiki bug.

Walaupun pengujian beta adalah langkah ketiga dalam pengembangan produk, namun ini merupakan tahap terpanjang kerana terdapat banyak aspek yang harus diuji.

Kekuatan dan Kelemahan Menjadi Penguji Beta

Kami mengambil contoh WhatsApp, aplikasi Facebook sangat agresif mengembangkan pelbagai ciri baru dalam versi beta. Di mana anda dapat merasakan lebih awal dan mengambil bahagian dalam ujian membantu pembangun dengan memberikan maklum balas.

Kelemahannya adalah bahawa anda mungkin mengalami pepijat besar atau kecil, tetapi biasanya jarang menemui bug yang memerlukan perhatian segera. Perisian beta akan mengalami banyak perubahan, ciri baru dapat diganti, jadi anda harus kerap memperbaruinya.

Cara Bergabung dengan Versi Beta di Android

Sebilangan besar pembangun aplikasi terkemuka seperti Google, Facebook, Microsoft, dan yang lain pasti akan melakukan proses pengujian beta dalam aplikasi yang akan mereka lepaskan.

Namun, bagaimana saya bergabung untuk menjadi penguji beta? Sebenarnya caranya senang, tapi jarang ada yang tahu. Inilah cara untuk menjadi aplikasi Penguji Beta terbaru di Google Play.

 • Jalankan aplikasi Google Play Store. Pastikan aplikasi yang ingin anda cuba versi beta telah dimuat turun terlebih dahulu, kemudian klik pilihan di kiri atas.
 • Selepas itu klik pada pilihan 'Aplikasi dan Permainan Saya' dan cari aplikasi yang ingin anda uji. Sebagai contoh, Jaka ingin menjadi penguji beta aplikasi Instagram .
 • Kemudian salin halaman pautan aplikasi dan buka di penyemak imbas. Caranya adalah dengan mengklik butang ' Share ' di bawah 'Review' dan menggunakan ' Copy To Clipboard '.
 • Anda juga dapat mengakses Gedung Google Play dengan URL //play.google.com/store dari penyemak imbas, kemudian cari aplikasi yang ingin anda uji lebih awal. Bagi anda yang berjaya menyalin pautan dari Play Store, yang perlu anda lakukan ialah menampal pautan di penyemak imbas.
 • Kemudian anda boleh pergi ke lajur URL dan mencari kod aplikasi yang ditulis seperti gambar di bawah. Untuk Instagram tertera com.instagram.android . Kod yang ada akan berbeza untuk setiap aplikasi. Jangan lupa menyalin kodnya.
 • Selepas itu, ketik URL dan tampal kod aplikasi yang anda salin sebelumnya di sebalik pengujian perkataan //play.google.com/apps/testing/CODE_APLIKASI. Untuk Instagram, Jaka mengakses //play.google.com/apps/testing/com.instagram.android.
 • Selepas itu akan ada sedikit maklumat bahawa anda telah dijemput ke program untuk versi aplikasi Instagram yang belum dilepaskan. Klik 'Menjadi Penguji' atau 'Menjadi Penguji' dan anda akan berjaya menjadi Penguji Beta! (Sekiranya anda tidak lagi ingin menjadi Penguji Beta, anda dapat kembali ke halaman ini lagi dan klik butang 'Tinggalkan Program', kemudian pasang semula aplikasi untuk kembali ke versi stabil).
 • Selangkah lagi, sekarang buka aplikasi Google PlayStore dan kemas kini aplikasi Instagram. Dari sana anda juga dapat melihat maklumat Instagram (Beta). Anda juga boleh menyemak pelbagai versi dan tarikh kemas kini sebelum dan selepas anda menjadi Penguji Beta.

Kini anda dapat menikmati aplikasi beta dan ciri baru yang tidak semestinya dalam versi rasmi. Untuk rekod, versi beta mungkin tidak stabil, masih ada pepijat, dan selang kemas kini lebih pantas. Oleh itu, pastikan anda terus mengemas kini.

Baca juga artikel mengenai aplikasi atau tulisan lain dari Lukman Azis .

Artikel Berkaitan