10 Filem & Drama Terbaik Lee Jong Suk Mesti Tonton, Tonton Baper!

Mencari filem dan drama Lee Jong Suk yang terbaik? Di sini, Jaka mempunyai beberapa cadangan yang boleh anda tonton sementara menunggu drama terbaru Lee Jong Suk.

Mempunyai daya tarikan yang mampu menawan hati wanita, Lee Jong Suk juga nampaknya dikurniakan bakat lakonan yang tidak diragukan lagi, geng.

Buktinya, pelakon kacak ini telah berjaya membintangi sejumlah judul drama dan filem Korea, dan memenangi beberapa anugerah berprestij sepanjang kariernya di industri hiburan Korea Selatan.

Baiklah, bagi anda yang merupakan salah seorang peminat Lee Jong Suk, dalam artikel ini Jaka akan membincangkan filem dan drama Lee Jong Suk terbaik yang mesti anda tonton.

 • Romance Adalah Buku Bonus (2019)
 • Saya Boleh Mendengar Suara Anda (2013)
 • Cadangan Filem dan Drama Lain Lee Jong Suk ...
 • Cadangan Filem & Drama Terbaik Lee Jong Suk

  Pernahkah anda menonton semua drama Korea Park Seo Joon dan mencari drama Lee Jong Suk yang terbaik? Tenang, geng semua akan berbincang di sini!

  Lee Jong Suk sebenarnya memulakan kariernya sebagai idola dalam kumpulan angkat SM Entertainment bernama Real, tetapi memutuskan untuk meninggalkan kumpulan itu 3 bulan setelah dicari.

  Drama pertama yang dibintangi oleh pelakon muda berbakat Korea Selatan adalah Jaksa Puteri, di mana dia mendapat peranan sebagai Lee Wu Hyeon.

  Seterusnya Jaka telah menyediakan beberapa cadangan filem dan drama terbaik Lee Jong Suk yang dapat anda tonton pada waktu lapang.

  1. Semasa Anda Tidur (2017)

  Cadangan drama terbaik pertama Lee Jong Suk adalah While You Were Sleeping, yang dibintanginya dengan salah seorang pelakon Korea terkaya, Bae Suzy.

  Drama yang disiarkan di saluran TV SBS ini mengisahkan tentang Nam Hong Joo (Bae Suzy) , seorang wanita yang dapat melihat pelbagai peristiwa malang yang akan menimpa orang lain melalui impiannya.

  Namun, suatu hari Hong Joo benar-benar melihat kejadian yang mengerikan mengenai kematian ibunya dan dirinya di masa depan.

  Sementara itu, seorang pendakwa bernama Jung Jae Chan (Lee Jong Suk) cuba melakukan pelbagai kaedah untuk mengelakkan mimpi buruk Hong Joo menjadi kenyataan.

  MaklumatSemasa Anda Tidur
  Penarafan 8.4 (IMDb)
  Genre Komedi, Drama, Fantasi
  Bilangan Episod 32 episod
  Tarikh Tayangan 27 September - 16 November 2017
  Pengarah Oh Choong-hwan
  Pemain Lee Jong-suk


  Lee Sang-yeob

  2. Romance Adalah Buku Bonus (2019)

  Dikeluarkan pada tahun 2019, Romance Is a Bonus Book mungkin merupakan pilihan terbaik untuk anda tonton sementara menunggu drama terbaru Lee Jong Suk, geng.

  Drama itu sendiri mengisahkan seorang penulis genius bernama Cha Eun Ho (Lee Jong Suk) yang juga merupakan ketua editor termuda di syarikat penerbitan tempat dia bekerja.

  Di tempat lain, Kang Dan Yi (Lee Na Young) adalah bekas penyalin terkenal yang kini menganggur dan berusaha mencari pekerjaan baru.

  Sehingga suatu hari, keduanya bertemu ketika Kang Dan Yi akhirnya mendapat pekerjaan di syarikat penerbitan tempat Cha Eun Ho bekerja. Dari situ kedua-duanya mula tertarik satu sama lain.

  MaklumatRomantik Adalah Buku Bonus
  Penarafan 8.1 (IMDb)
  Genre Percintaan
  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 26 Januari - 17 Mac 2019
  Pengarah Lee Jeong-hyo
  Pemain Lee Jong-suk


  Jung Yoo-jin

  3. Saya Boleh Mendengar Suara Anda (2013)

  Saranan drama terbaik Lee Jong Suk yang seterusnya adalah I Can Hear Your Voice yang menawarkan cerita yang tidak kurang menarik daripada drama Korea sebelumnya, geng.

  Bertindak sebagai Park Soo Ha , dalam drama ini Lee Jong Suk dikatakan mempunyai kekuatan super yang membuatnya dapat mendengar kata-kata orang lain walaupun diucapkan dalam hati.

  Dengan kebolehannya yang unik, Park Soo Ha menolong pengacara cantik bernama Jang Hye Sung (Lee Bo Young) yang merupakan cinta pertamanya.

  Soo Ha menolong Hye Sung untuk membongkar pengawal pelbagai penjenayah semasa perbicaraan yang akhirnya mengancam keselamatan mereka berdua.

  MaklumatSaya Boleh Mendengar Suara Anda
  Penarafan 8.2 (IMDb)
  Genre Komedi, Drama, Fantasi
  Bilangan Episod 18 episod
  Tarikh Tayangan 5 Jun - 1 Ogos 2013
  Pengarah Jo Soo-menang
  Pemain Lee Jong-suk


  Yoon Sang-hyun

  Cadangan Filem dan Drama Lain Lee Jong Suk ...

  4. Pinocchio (2014)

  Mencari drama atau filem Park Shin Hye dan Lee Jong Suk terbaik yang boleh membuat anda baper? Maka anda harus menonton drama ini bernama Pinocchio , geng!

  Drama Korea romantis ini, yang sangat popular semasa siaran 2014, menceritakan kisah seorang wartawan muda dan cantik bernama Choi In Ha (Park Shin Hye) yang menghidap sindrom Pinocchio.

  Sindrom yang dihidapinya sejak kecil menjadikan In Ha akan terus mengalami cegukan ketika dia berbohong.

  Sementara itu, Choi Dal Po (Lee Jong Suk) adalah paman angkat In Ha yang bekerja sebagai wartawan dengan kepandaian di atas rata-rata.

  Hidup bersama sebagai paman dan keponakan, nampaknya ia menjadikan In Ha dan Dal Po akhirnya saling menyukai.

  MaklumatPinokio
  Penarafan 8.1 (IMDb)
  Genre Romantik, Drama
  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 12 November 2014 - 15 Januari 2015
  Pengarah Jo Soo-won, Shin Seung-woo
  Pemain Lee Jong-suk


  Kim Young-kwang

  5. W (2016)

  Diarahkan oleh pengarah Jung Jae Yoon, yang dirilis pada tahun 2016, drama berjudul W menjadi cadangan drama Lee Jong Suk seterusnya, geng.

  Drama ini, juga dikenali sebagai W: Two Worlds, menceritakan kisah seorang pakar bedah jantung bernama Oh Yeon Joo (Han Hyo Joo) yang pernah mendapati dirinya memasuki dimensi yang berbeza; dunia webtoon.

  Ia bermula ketika ayah Yeon Joo, yang merupakan pencipta buku komik terkenal, tiba-tiba menghilang dan Yeon Joo berusaha mencarinya.

  Dalam dimensi itu, Yeo Joo bertemu dengan Kang Cheol (Lee Jong Suk) yang ternyata menjadi watak utama siri komik yang dibuat oleh ayah Yeon Joo.

  Api asyik antara keduanya muncul ketika Yeon Joo cuba menyelamatkan nyawa Kang Cheol dari ayahnya yang cuba membunuh watak Kang Cheol dalam kisah komiknya.

  MaklumatW
  Penarafan 8.1 (IMDb)
  Genre Drama, Fantasi, Romantik
  Bilangan Episod 17 episod
  Tarikh Tayangan 20 Julai - 14 September 2016
  Pengarah Jung Jae-yoon
  Pemain Lee Jong-suk


  Jung Eugene

  6. Doktor Orang Asing (2014)

  Mencari drama Korea tentang doktor yang dibintangi oleh Lee Jong Suk? Maka anda mesti menonton drama ini berjudul Doctor Stranger, geng!

  Dalam drama ini Lee Jong Suk memerankan Park Hoon , seorang pakar bedah toraks genius yang ditipu dan dibawa ke Korea Utara bersama ayahnya, yang juga seorang doktor.

  Walaupun begitu, tetapi di negara itu Park Hoon akhirnya menemui cintanya dan berpacaran dengan Song Jae Hee (Jin Se Yeon) .

  Setelah ayahnya meninggal dunia, Park Hoon dan Jae Hee cuba melarikan diri ke Korea Selatan. Namun, sayangnya Park Hoon terputus hubungan dengan kekasihnya hingga akhirnya dia pergi ke Korea Selatan seorang diri.

  Meneruskan profesinya sebagai doktor di sebuah hospital terkenal di Korea Selatan, suatu hari Park Hoon dikejutkan dengan kehadiran pesakit yang sangat mirip dengan Jae Hee.

  MaklumatDoktor Orang Asing
  Penarafan 7.4 (IMDb)
  Genre Aksi, Drama, Romantik
  Bilangan Episod 20 episod
  Tarikh Tayangan 5 Mei - 8 Julai 2014
  Pengarah Jin Hyuk, Hong Jong-chan
  Pemain Lee Jong-suk


  Taman Hae-jin

  7. Tidak Bernafas (2013)

  Tidak seperti tajuk sebelumnya, No Breathing adalah filem Seo In Guk dan Lee Jong Suk yang dikeluarkan pada tahun 2013, geng.

  Mengambil tema pertandingan sukan renang dunia, filem ini mengisahkan tentang Woo-sang (Lee Jong Suk) yang merupakan atlet renang nasional yang dipaksa keluar dari pasukan kebangsaan kerana memukul perenang Australia.

  Sebaliknya, Won-il (Seo In Guk) adalah atlet renang berbakat yang memutuskan untuk berhenti setelah kematian ibu bapanya yang meninggalkan trauma dan kesedihan yang mendalam kepadanya.

  Sehingga suatu hari, persaingan antara keduanya berlaku lagi dan mereka juga nampaknya jatuh cinta dengan gadis yang sama, Jung Eun (Kwon Yuri) .

  TajukTidak bernafas
  Menayangkan 30 Oktober 2013
  Jangka masa 1 jam 58 minit
  Pengarah Yong-sun Jo
  Pelakon Lee Jong-suk, Seo In-guk, Kwon Yuri
  Genre Romantik, Sukan
  Penarafan 6.5 / 10 (IMDb)

  8. Bersamaku (2010)

  Saranan seterusnya datang dari sebuah filem yang dibintangi oleh Lee Jong Suk yang berjudul Be With Me atau juga dikenali sebagai Ghost .

  Filem genre seram ini dikemas dalam konsep omnibus di mana terdapat beberapa segmen cerita yang disajikan dalam satu tajuk filem.

  Dalam filem ini Lee Jong Suk muncul di segmen keempat berjudul Tarot 3: The Unseen . Lee Jong Suk melakonkan watak Hyun Wook, seorang pelajar yang dicabar suatu hari untuk memasuki bekas bangunan sekolah lama.

  Di dalam bangunan berhantu, Hyun Wook dan dua rakannya mengalami pelbagai kejadian aneh, termasuk ketika mereka memasuki kelas di mana mayat pelajar ditemui.

  TajukBersamaku
  Menayangkan 10 Jun 2010
  Jangka masa 1 jam 40 minit
  Pengarah Joachim Yeo, Jo Eun-Kyung, Hong Dong-Myung, Kim-Jho Gwang-Soo
  Pelakon Lee Ong-Suk, Han Ye-Ri, Lee Je-Hoon et al
  Genre Drama, Seram
  Penarafan 5.4 / 10 (IMDb)

  9. Sekolah 2013 (2012)

  Saranan drama Lee Jong Suk seterusnya adalah sekolah 2013. Drama Korea ini mengisahkan dua orang guru yang diarahkan mengajar di sekolah terburuk di Korea Selatan .

  Bukan sahaja sukar untuk berurusan dengan pelajar yang nakal, kedua-dua guru ini juga harus menyesuaikan diri dengan gaya pengajaran mereka antara satu sama lain untuk membantu pelajar di sekolah ini.

  Anda yang ingin melihat bagaimana Lee Jong Suk jika anda menjadi pelajar sekolah menengah , tonton saja drama Korea ini dengan segera. Dijamin tidak menyesal.

  MaklumatSekolah 2013
  Penarafan 7.7 (IMDb)
  Genre Komedi, Drama
  Bilangan Episod Episod 16
  Tarikh Tayangan 3 Disember 2012 - 28 Januari 2013
  Pengarah Lee Eung Bok & Lee Min Hong
  Pemain Lee Jong-suk


  Jang Na Ra

  10. Nyanyian Kematian (2018)

  Cadangan kedua Drama Korea Lee Jong Suk Jaka berlaku di Korea Selatan semasa penjajahan Jepun .

  Di sini Lee Jong Suk memainkan peranan sebagai penulis drama yang jatuh cinta dengan penyanyi Soprano yang ditemuinya, walaupun dia sudah mempunyai isteri .

  Kisah dan nuansa yang ditawarkan oleh drama ini amat disesalkan oleh anda. Banyak adegan sedih dan romantis dalam drama ini dapat membuat hati anda cair.

  MaklumatNyanyian Kematian
  Penarafan 7.1 (IMDb)
  Genre Drama, Sejarah, Muzik
  Bilangan Episod Episod 6
  Tarikh Tayangan 27 November - 4 Disember 2018
  Pengarah Taman Soo Jin
  Pemain Lee Jong-suk


  Park Seon Im

  Itulah beberapa cadangan filem dan drama Lee Jong Suk terbaik yang mesti anda tonton sekiranya anda mengaku peminat besar, geng!

  Anda boleh menontonnya melalui pelbagai platform streaming filem yang banyak tersedia hari ini atau memuat turun drama dan filem Lee Jong Suk di laman muat turun drama Korea.

  Baca juga artikel mengenai Drama Korea atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan