Cara Mengunci Permainan dan Program Penting di Komputer atau Komputer riba anda

Oleh itu, anda boleh tetap tenang ketika komputer atau komputer riba anda digunakan oleh seseorang, ini adalah cara mengunci permainan dan program penting di komputer atau komputer riba anda.

Sekiranya anda terbiasa menggunakan komputer atau komputer riba, sudah tentu banyak perisian atau program yang anda pasang. Tetapi mungkin ada juga program tertentu yang perlu Anda lindungi sehingga tidak dapat diakses oleh orang lain dengan mudah. Contohnya program sembang seperti Skype , Yahoo Messenger , atau program penting dan peribadi lain. Sekarang, agar anda tetap tenang ketika komputer atau komputer riba anda digunakan oleh orang lain, ini adalah cara mengunci permainan dan program penting di komputer atau komputer riba anda .

BACA JUGA
  • Cara Mengunci Aplikasi dan Permainan Rahsia di Android
  • Cara Mengunci Folder Rahsia pada PC dengan Folder Lock-A
  • Secure Flash Disk dengan USB Flash Security

Kali ini kita akan menggunakan perisian bernama ExeLock dari Kakasoft . Perisian ini percuma, bersaiz kecil, dan ringan untuk dijalankan. Oleh itu, ia tidak akan membebankan prestasi komputer atau komputer riba anda. Dengan ExeLock, anda dapat memasang kata laluan dalam program tertentu sehingga tidak dapat dibuka dengan cara biasa. Untuk menggunakan ExeLock, inilah caranya.

Cara Mengunci Permainan dan Program Penting di Komputer atau Komputer riba anda

  • Muat turun perisian ExeLock di bawah. ExeLock adalah perisian mudah alih, jadi ia tidak memerlukan proses pemasangan.
Antivirus & Security Apps KakaSoft Software Co. DOWNLOAD
  • Buka program.
  • Klik "Pilih" di kanan atas untuk mengunci program yang anda mahukan.
  • Cari dan pilih program yang ingin anda kunci dengan kata laluan. Kemudian klik "Buka" .
  • Masukkan kata laluan yang anda mahukan di lajur "Kata Laluan" dan lajur "Sahkan" . Kemudian klik "Kunci" .
  • Program ini berjaya dikunci. Anda hanya klik "OK" .
  • Sekarang anda cuba membuka program. Kotak dialog akan muncul seperti di bawah. Anda hanya memasukkan kata laluan, kemudian klik "OK" .

Itulah kaedah mudah untuk mengunci program di komputer atau komputer riba anda dengan kata laluan. Dengan cara ini anda boleh lakukan untuk melindungi program atau permainan di komputer atau komputer riba sehingga tidak mudah dibuka oleh orang lain. Sekiranya anda mempunyai cara lain yang lebih praktikal, atau maklumat dan pertanyaan mengenai ExeLock, anda boleh menulis pendapat anda di ruangan komen yang disediakan di bawah.

Artikel Berkaitan